BeeRides: elindult a reptéri közösségi autókölcsönzés

Reptéri autómegosztó szolgáltatás indult hazánkban, amely kedvezőbb megoldást jelenthet az ideutazóknak a reptéri taxi és buszjáratok, drága autókölcsönzők helyett. A kocsijukat kölcsönbe adóknak pedig havi fix bevételt is biztosíthat a BeeRides.

Újabb autómegosztó szolgáltatás indult el Magyarországon, amely főként a repülővel idelátogató, illetve hazaérkező közönség számára jelenthet olcsóbb és kényelmesebb megoldást a reptéri taxi és buszjáratok, illetve drága autókölcsönzők helyett. A BeeRides keretében magánszemélyek adhatják kölcsön gépjárműveiket az igénylőknek, ami a kölcsönzés idejétől függően akár havi fix bevételt is jelenthet a kölcsönzőknek.

A BeeRides-nál a megosztás tárgya az autó, a járműveket magánszemélyek adják kölcsön, amelyet az új platform közvetít ki az érdeklődőknek. A bérbeadóknak előbb igazolniuk kell személyazonosságukat, hogy ők a jármű tulajdonosai vagy üzemeltetői, valamint a szerződés megkötése után át kell adniuk az autó papírjait. Ez után csak le kell parkolniuk a járművet a reptérhez legközelebb eső, ingyenesen biztosított helyen. Ezt követően a honlapon leadott rendelésen keresztül a bérbevevők ugyancsak megadják személyes adataikat, bankkártyás letétet adnak, majd vihetik az autót a jelzett időtartamra.

A BeeRides mindezzel komoly anyagi előnyöket biztosít a bérbeadóknak és a kölcsönzőknek egyaránt. Előbbiek ugyanis a minimális adminisztráció és a kocsi leszállítása révén egyszeri, vagy akár rendszeres fix jövedelemhez juthatnak, amikor utazás vagy más ok miatt amúgy sincs szükségük az autóra. Utóbbiak pedig jóval olcsóbban juthatnak bérautóhoz, mint más módon. Ez egy átlagos egyhetes kölcsönzés esetén a bérlőnek 25-30 ezer forint bevételt, a kölcsönzőnek pedig ugyanennyi megtakarítást jelent. Azok számára pedig, akik egy egész hónapra rendelkezésre bocsátják autójukat a BeeRides akár 154 ezer forintos díjat is biztosít az autó korától és típusától függően.

Az autókat egyébként minimum négy napra lehet kölcsönadni, amely után csak bérlés esetén jár térítés. Veszteség azonban akkor sem érheti a tulajdonosokat, ha senki sem venné igénybe a járművet, mivel a parkolás ingyenes. Emellett a tulajok minden esetben lemosva és kitisztítva kapják vissza járművüket.

A BeeRides tehát amolyan hibrid megoldásnak tekinthető a klasszikus és a céges közösségi szolgáltatások között, hiszen a hagyományos metódushoz hasonlóan egyének eszközei érhetők el a BeeRides keretében, a szolgáltatást azonban egy szervező gárda fogja össze és biztosítja.

A szolgáltatás alapvetően nem új, hiszen hasonló működik 2013 óta San Franciscóban a FlightCar üzemeltetésében, továbbá Franciaországban (TripNDrive) és Hollandiában (parkflyrent) is igénybe vehető ez a lehetőség.


 
 
CC BY NC SA