8 vidéki városban indulhat inkubátor állami támogatással

8 projekt kapott a támogató szakpolitikai véleményt pályázati anyagának benyújtásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett „Innovációs ökoszisztéma építése” (GINOP-2.1.5-15) pályázatra.

A 44 induló közül 8 pályázó kapta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatását a 2015 decemberében meghirdetett "Innovációs ökoszisztéma építése" (GINOP-2.1.5-15) pályázatban. Annak érdekében, hogy az EU-s forrásból valóban kutatásfejlesztési és innovációs projektek valósuljanak meg, a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Irányító Hatósághoz – ahol a tényleges támogatói döntést meghozzák – csak az NKFI Hivatal ún. támogató KFI szakpolitikai véleménye birtokában adhatják be anyagaikat a pályázók.

Az ötmilliárd forintos keretösszegű felhívás célja az innovációs ökoszisztéma fejlesztésének ösztönzése a konvergencia-régióban, hogy országszerte kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok. Ezek feladata, hogy innovatív ötletek alapján lehetőséget és finanszírozást biztosítsanak kezdő vállalkozások (startupok, spinoffok) részére az ötletek részletes kidolgozásához, megvalósításához, vállalkozássá fejlődéséhez.

A támogatást kapott pályázatok

  1. BNL Start Partners Kft.
    Build 'n Large startup innovációs ökoszisztéma kiépítése az Észak-magyarországi régióban, Miskolc-Egyetemvárosban.
  2. Creative Accelerator Kft.
    Élettudományi fókuszú akcelerátor létrehozása Szegeden.
  3. EH Invest Zrt.
    Startup és spin-off inkubátorház felállítása a Debreceni Egyetemen.
  4. Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft.
    IoT innovációs ökoszisztéma kialakítása az Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft. projekt megvalósítása keretében Bonyhádon.
  5. Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt.
    A Negos Egészségipari Inkubátor kialakítása Pécsett.
  6. OXO Labs Üzletviteli és Tanácsadó Kft.
    OXO Labs Inkubátor, Kapolcs.
  7. Quantum Leap Innovációs és Iparfejlesztési Kft.
    Quantum Leap Inkubátor, Győr.
  8. Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft.
    Közép-Dunántúli innovációs ökoszisztéma építése a Virgo Ventures Technológia Inkubátor felállításának és fejlesztésének segítségével Balatonfüreden.

Az indulók egyenként legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásért pályázhattak, amelynek legfeljebb 20 százaléka számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80 százaléka pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-ának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24%-os arányban – maga is résztulajdonossá válik.

Az NKFIH éves programstratégiája alapján idén várhatóan hasonló célú, a központi régió innovációs ökoszisztémáját megerősítő hazai forrás is rendelkezésre fog állni.


 
 
CC BY NC SA