Greengo: elektromos közösségi autó szolgáltatás indul Budapesten

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki a közösségi autózás területén vállalkozik, ez a fa pedig kétszer olyan nagy, ha az autó elektromos. A most indult magyar Greengo itt szeretne nagyot alkotni – a fővárosban bárhol felvehető elektromos autókkal.

Magyarországon még nem sikerült kialakítani a közösségi autózás kultúráját, jó pár évvel vagyunk lemaradva a nyugat-európai mentalitáshoz képest. A saját autó még mindig egyfajta státusszimbólum, nehéz az átállás, nem egyértelmű, hogy mekkora piaci igény lesz a Greengo-ra.

"Az elején elég hosszasan kellett magyaráznom, hogy mi lesz ez, mára sikerült két szóra redukálnom: Bubi, autóval" - meséli Michaletzky Bálint, a cég vezetője.

Egy rövidnek nem nevezhető regisztráció után a Greengo alkalmazás letölthető a telefonra, ami egy térképen jeleníti meg a szabad autók helyét, a töltöttségét, és azt, hogy ezzel mekkora távot lehet megtenni. Egy autó általános használat mellett 100 km-t tud megtenni egy töltéssel, ez nagyjából két nap használatra elegendő, de a hatótáv nagyban függ az időjárástól is. Az akkumulátorok hidegben gyorsabban merülnek, ráadásul télen 20-25 km utat is el lehet fűteni egy hidegebb napon.

A szolgáltatás számára a legnagyobb akadály a tyúk-tojás problémára hasonlít: addig nem terjednek az elektromos autók, amíg nincs kiépített töltőhálózat, de addig nem építenek töltőhálózatot, amíg nincs elég elektromos autó.

"Abban ugyan reménykedtünk, hogy a töltőhálózat egy kicsit jobban fog fejlődni, vagy mi is saját töltőket tudunk telepíteni, de sajnos ez nem így lett, ezért nem is indulunk olyan nagy flottával" - magyarázza Bálint.

Egy töltő telepítése Bálint szerint 2-3 millió forintba kerül, és legalább 100-150 töltő kéne az ideális üzemhez. Szolgáltatásuk beindításával remélik, hogy segítenek ennek a folyamatnak a felgyorsításában.

Az Greengo egyszeri regisztrációs díja 5900 forint, ezután a havi díj 990 forint. Az autó bérlése percenként 65 forint, tehát egy 40 perces út 2600 forintra jön ki. A Greengo autóit bárhol le lehet tenni, ahol más számára is könnyen hozzáférhető, nincs töltősziget, ahová kötelezően el kéne vinni.

A jelenleg 45 darabos flotta mellett szeretnék a szolgáltatási területüket a felmerülő ügyféligények figyelembe vétele mellett a mostani elérhető terület legalább háromszorosára növelni, 300-500 db elérhető autót biztosítani legalább 10.000 felhasználó részére.


 
 
CC BY NC SA