Oktogon Ventures néven befektető céget indít Fehér Gyula

Az alapban jelenleg 10 millió euró várja a befektetésre érdemes, korai fázisú vállalkozásokat, de ezt az összeget úgy tervezik duplázzák a jövő évre. Befektetni kifejezetten Kelet-Európában terveznek jelentős, akár exponenciális növekedésre képes cégekbe.

Oktogon Ventures néven befektetőcéget indít Fehér Gyula, a Ustream alapítója. Társa Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője, aki ezentúl csak stratégiai kérdésekkel foglalkozik majd eddigi cégénél.

A két alapító az elmúlt egy évet az előkészületekkel töltötte: az Oktogon Ventures-be nagyrészt magyar, de több külföldi befektetőktől eddig összesen 10 millió euró forrást gyűjtöttek össze, amit a következő évben 20 millió euróra – azaz több mint 6 milliárd forintra – terveznek emelni.

Befektetni kifejezetten Kelet-Európában terveznek olyan, korai fázisú startup-okba, amelyekben jelentős, akár exponenciális növekedési potenciált lát. Elmondásuk szerint azok az ötletek piszkálják igazán a fantáziájukat, akik szolgáltatásukkal időt vagy pénzt tudnak megtakarítani más vállalatoknak.

Az Oktogon Ventures összesen 20–25 céges portfóliót szeretne. Lesznek, ahol ők vezetik a befektetési kört, és olyan is, amikor más mellett szállnak be. Az összegeket tekintve minimum 150 ezer, maximum 1,5 millió eurót helyeznének egy-egy startuphoz, s ezért 20-25%-os részesedést fognak kérni annak érdekében, hogy a csapat motivációit ne csorbítság és a lehetőségek is nyitva maradjanak a későbbiekre nézve.


 
 
CC BY NC SA