Az Euroventures 380 millió forintot fektetett a Tresorit-ba

A Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében.

A Tresorit egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftver, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. E területen mindezidáig nem állt rendelkezésre a biztonsági szakembereket megnyugtató megoldás.

A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy a könyvtárban található fájlok még a feltöltés előtt a háttérben titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerül a felhőbe. A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, akiknek a tulajdonosa kifejezetten jogosultságot adott, mások képtelenek megfejteni a fájl tartalmát. A Tresorit különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható.

„Más, hasonló szolgáltatások egyszerűen nem nyújtanak megfelelő biztonságot, viszont roppant könnyű a használatuk. Mi ugyanezt akartuk, csak teljesen titkosítva. A felhő biztonsági hiányosságaira kiváló válasz a technológiánk,”- mondta Lám István, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója.

A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az Innovact Forum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült. Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat.

„A magyar innováció és tehetség egyik kiemelkedő példája a Tresorit. Meggyőződésünk, hogy a befektetésünkkel és a befektetői csapat tapasztalatával kiegészülve komoly nemzetközi piacot építhet ki magának a cég,” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatója, egyben a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságának tagja.

A Tresorit csapatát befektetőként olyan tapasztalt IT szakemberek, valamint vállalkozók segítik, mint Andreas Kemi, svéd informatikai vállalkozó, többek között a Scala, UCMS Group társalapítója, a LogMeIn és Quinyx korai befektetője; Szőke Márton, a Yahoo! által 2008-ban felvásárolt IndexTools alapítója, jelenleg aktív befektető informatikai és biotechnológiai vállalkozásokban; valamint Fejes Balázs, a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems Financial Services üzleti egységért felelős igazgatóhelyettese. Előbbi két szakember csatlakozik a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságához is.

Technológiájuk további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit nagyvállalati alkalmazása előtt, valamint tervezik további cloud-kriptográfiai megoldások fejlesztését is.

Az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. Közép-Kelet Európa vezető, független kockázati tőkebefektetője. Az Euroventures csapata 1989 óta több mint 40 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az Európai Uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült. Az Euroventures IV alap célja ígéretes, kiváló menedzsmenttel rendelkező magyar közép- és kisvállalkozások - társbefektetők bevonásával történő - tőkefinanszírozása.


 
 
CC BY NC SA