6 milliárd forintos tőkebevonás korábbi befektetőktől az AImotive-nál

6 milliárd forintos, azaz közel 20 millió dolláros tőkebevonást hajtottak végre az AImotive-nál. A befektetési kört a scaleup-ok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette és a Széchenyi Tőkealapkezelő illetve a korábbi körök befektetői csatlakoztak.

6 milliárd forintos, azaz közel 20 millió dolláros tőkebevonás hajtott végre a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat szállító AImotive. A korábbi befektetésekkel együtt az AImotive tőke ereje 23 milliárd forint (75 millió dollár) fölé emelkedett. A befektetési kört a scaleupok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette és a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. illetve a korábbi körök nemzetközi befektetői csatlakoztak.

A 2015-ben alapított társaság az önvezetés ma elérhető legfejlettebb területeire fókuszál, alapítása óta azon dolgozik, hogy mindenki számára elérhető rendszereket dolgozzon ki. A cég fejlesztéseinek jelentős részét magyarországi központjában végzi, emellett jelenleg már három kontinensen képviselteti magát irodákkal.

A befektetés részben a vezető befektető Lead Ventures egyik tőkealapjától érkezett, amelyet az MFB Invest és a MOL finanszíroz, részben pedig a Pénzügyminisztérium alá tartozó, elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozását támogató Széchenyi Tőkealap-kezelőtől. A társaságban rejlő potenciált mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a korábbi körök pénzügyi és szakmai befektetői, köztük a Bosch és a Samsung is újra részt vállalt a fejlesztések további finanszírozásában.

Ezzel a befektetéssel az AImotive a hazai piacon jelenleg a legtöbb kockázati tőkét bevont startupjává vált. Mindezt ráadásul a COVID-19 által okozott gazdasági visszaesés időszakában, ami egyértelműen mutatja, hogy mekkora a piaci kereslet a cég megoldásaira az automatizáció területén. A befektetőket és a piaci szereplőket az is ösztönzi, hogy az önvezető szoftverek piaca 2050-re 50 milliárd dollár értékűre nőhet.

Az újonnan szerzett tőkét a cég termékeinek hazai továbbfejlesztésére, a nemzetközi jelenléte erősítésére, új irodák nyitására és autóipari partnerei lokáis támogatásának elmélyítésére fogja elsősorban fordítani, hogy még közelebb kerüljön eredeti célkitűzéséhez: az önvezető rendszerek ne csak luxuskategóriás járművekben legyenek elérhetőek, hanem eljussanak minél szélesebb tömegekhez.


 
 
CC BY NC SA