Képtelenség elhelyezni ennyi tőkét a magyar piacon?

Képtelenség elhelyezni ennyi tőkét a magyar piacon?

Magyarország visszaküldheti az uniós pénzeket Brüsszelbe, ha a kockázati tőkealap-kezelők nem változtatnak forrás-kihelyezési politikájukon. A Jeremie 3 és 4 még sem kezdte a tevékenységét, de a Jeremie 1 és 2 kihelyezési határidejét már hosszabbítani kellet.

Ha nem talál új területeket a hazai kockázati tőke, és nem tud kitörni a jelenlegi szűk mozgásteréből, akkor kudarcra van ítélve – írja a Kockázati Tőke Blog-ban Szobonya Péter, a Compleo Kft. ügyvezetője.Tovább »

Tőkebőség, projektínség

Tőkebőség, projektínség

A Jeremie program több fordulója elárasztotta a piacot kockázati tőkével, de nem látszik (a cikk szerzője legalábbis nem látja), hogy hol fog ez a rengeteg tőke magának helyet találni. Szobonya Péter cikke Kockázati Tőke Blogban jelent meg.

A Jeremie program több fordulója elárasztotta a piacot kockázati tőkével; de nem látszik (én legalábbis nem látom), hogy hol fog ez a rengeteg tőke magának helyet találni.Tovább »

10 kérdés, amit meg kell válaszolnod, mielőtt megkeresel egy befektetőt

10 kérdés, amit meg kell válaszolnod, mielőtt megkeresel egy befektetőt

Jane Porter olyan kérdésekre hívja fel a figyelmet, amelyekkel valószínűleg a befektetők elárasztják majd a vállalkozókat. Érdemes ezeket elolvasni, átgondolni vagy akár tovább gondolni. A cikk a Kockázati Tőke Blogban jelent meg Bacsó Anett fordításában.

A napokban olvastam egy érdekes és szerintem hasznos cikket Jane Porter-től, amelyben olyan kérdésekre keresi a választ, amelyekkel valószínűleg a befektetők elárasztják majd a vállalkozókat. Érdemes ezeket elolvasni, átgondolni vagy akár tovább gondolni, természetes fenntartásokkal és saját helyzetünkre aktualizálva. Már csak azért is, mert „többé-kevésbé az emberek a nyilvánvaló kérdéseken buknak el, mert túl felületesen gondolkodnak”. (A teljes cikk itt olvasható.)Tovább »

Milyen egy jó üzleti terv?

Milyen egy jó üzleti terv?

A befektetőkeresés egyik kulcskérdése, hogy legyen egy jó üzleti tervünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy nem szánnak elég időt és energiát ezeknek az anyagoknak a kidolgozására, pedig gyakran a befektetés sorsa is ezen múlhat. De milyen egy jó üzleti terv?

Ahhoz, hogy valaki tőkét vonjon be a vállalkozásába, sok egyéb mellett elengedhetetlen, hogy rendelkezzen egy átgondolt üzleti stratégiával és egy alaposan kidolgozott üzleti tervvel. Akár induló, akár már „befutott” vállalkozásról van szó, egy reális, tényadatokra támaszkodó üzleti terv, az abban megfogalmazott jövőkép – amellett, hogy a cégvezetés számára is fontos iránymutató – a partneri és finanszírozói kapcsolatok kialakításánál alapvető elvárássá vált, ezt már egyre többen kezdik belátni és hangsúlyozni. Tovább »

Ki szereti a kockázati tőkét és kit szeret a kockázati tőke?

Ki szereti a kockázati tőkét és kit szeret a kockázati tőke?

Futó Judit Edit és Szobonya Péter tanulmányukban arra a kérdésre keresik a választ, hogy a hazai mikro- és kisvállalkozások közül melyek tarthatnak számot leginkább a kockázatitőke-befektetők érdeklődésére, illetve hogy mely vállalkozások lehetnek leginkább nyitottak erre a finanszírozási formára.

A HÉTFA Kutatóintézet és a Compleo 2011. évi vállalkozói felmérésének adatain készült elemzés eredményei szerint a befektetői kritériumoknak nagyobb eséllyel felelnek meg a több tulajdonossal rendelkező, illetve fiatalabb tulajdonosú vállalkozások, valamint az ipari szektorban tevékenykedők. Nyitottabbak a kockázati tőke befogadására a nagyobb és a gyorsabb növekedésű cégek, az életciklusuk elején járó vagy az érett vállalkozások, illetve azok a szervezetek, amelyeknek tulajdonosa magasabb végzettséggel rendelkezik. Tovább »


 
 
CC BY NC SA