Indulnak az új JEREMIE alapok: 80 milliárd forint 150 cégnek

Indulnak az új JEREMIE alapok: 80 milliárd forint 150 cégnek

Augusztus végén kezdte meg működését az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek az új JEREMIE forrásnak nevezett európai uniós, innovációs célú tőke kihelyezését kezelik. Öt év alatt 150 innovatív magyar startupba fektet majd be a nyolc új kockázati tőkealap.

Összesen több, mint 80 milliárd forintnyi kockázati tőkére pályázhatnak majd magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, köszönhetően annak, hogy hamarosan megkezdi a tőkekihelyezést az új JEREMIE forrásokat kezelő nyolc hazai kockázati tőkealap a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából. Az európai uniós pályázati források célja, hogy túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban támogassa innovatív projektek megvalósulását.Tovább »

Egy hetük maradt a Jeremie kockázati tőkéseknek a pénzosztásra

Egy hetük maradt a Jeremie kockázati tőkéseknek a pénzosztásra

Május 31-én lejár a határidő, ameddig az alapkezelőnek be kell fektetniük a 131,5 milliárd forintnyi Jeremie-s kockázati tőke legalább 80 százalékát. Az alapkezelőknél maradt 70 százalékban uniós eredetű kockázati tőkét vissza kell fizetni Brüsszelnek.

Május 31-én lejár az a határidő, ameddig a 28 kiválasztott alapkezelőnek be kell fektetnie a rá bízott 131,5 milliárd forintnyi Jeremie kockázati tőke legalább 80 százalékát, azaz 105 milliárdot méghozzá úgy, hogy a 89,95 milliárdnyi állami (EU és hazai) forrásból is 80 százalék, azaz 71,96 milliárd érjen célba. Ebbe csak a határidőig ténylegesen kifizetett hitelek, valamint a pénzügyileg teljesített befektetések számítanak bele. Az alapkezelőknél maradt összegek unióra eső részét vissza kell fizetni Brüsszelnek.Tovább »

Power Angels: új angyal befektetőket tömörítő csapat alakult

Power Angels: új angyal befektetőket tömörítő csapat alakult

Power Angels néven alapítottak a hazai IT és pénzügyi világ nagyjai angyal befektetőket tömörítő nyitott kört, melynek célja, hogy az erősen szabályozott Jeremie alapok kifutása után egy rugalmasabb, piaci alapon működő támogatói rendszert építsen ki.

Az angyal befektetőket tömörítő Power Angels tagjai a befektetői és startup világ teljesen eltérő szegmenseiből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb magyar gyökerű informatikai vállalkozás, az NNG alapítói, Oszkó Péter egykori jeremie-s alapvezető, most az OXO labs-et irányítja, Polgár András a ValDeal Innovációs Zrt.-től jött, Domonkos András pedig a Lombard Csoport létrehozójaként szállt be a Power Angels mögött álló zrt.-be.Tovább »

Meghosszabbítják a Jeremie programot, jelentős változások a jövőben

Meghosszabbítják a Jeremie programot, jelentős változások a jövőben

Fél évvel meghosszabbítják a lassan kifutó Jeremie programot, annak folytatásában pedig számos változásra lehet számítani. Egyetértenek a piaci szereplők a változtatásokban, egyesek szerint azonban az egész finanszírozási rendszert újra kellene gondolni.

A jelenlegi tervek szerint 2016 első felében hirdethetik meg a tőkealap-kezelők számára az hamarosan induló új Jeremie programot. Az új tőkeprogramok célzottabb fókuszúak lesznek, a középpontban a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése; az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférésnek, azok használatának és minőségének a javítása, illetve a kkv-k versenyképességének a növelése lesz. Tovább »

Egy évük maradt a JEREMIE pénzek kihelyezésére a tőkealpoknak

Egy évük maradt a JEREMIE pénzek kihelyezésére a tőkealpoknak

Egyre sürgetőbb a JEREMIE pénzek kihelyezése a kockázati tőkealapoknak, hiszen ha 2015 december 31-ig nem fektetik be azokat, akkor küldhetik vissza Brüsszelbe. Ez azt is jelentheti, hogy most talán kedvezőbb feltételekkel juthatnak a cégek tőkéhez.

A legtöbb JEREMIE alapnak 2015. december 31-ig kell kihelyezni a kockázati tőkebefektetésre rendelkezésre álló forrásokat, így rizikós lehet számukra, mikor döntenek egy befektetés mellett, mert ha kicsúsznak az időből, vissza kell fizetniük a kapott pénzt – pontosabban nem hívhatják le. Ez nagyon jó lehetőség viszont a befektetői tőkére vadászó cégeknek, mert jobb feltételekkel szerezhetnek forrásokat a némileg kényszerhelyzetben lévő alapoknál.Tovább »


 
 
CC BY NC SA