A három legfontosabb tendencia 2012-ben

2012 több szempontból is olyan év volt, amelyet nehezen lehetett volna előre megjósolni. Három tendencia rajzolódott ki az év során, amelyek meghatározták az iparág történéseit. A StartupCafe rövid évértékelője következik.

A globális trendek határozták meg a Magyar startup ökoszisztéma eseményeit 2012-ben. A hazai befektetések fellendülésnek indultak, külföldi üzletfejlesztő és magvető programok érkeztek hazánkba, Magyar cégek költöztek külföldre, hogy nagyobb piacokat hódítsanak meg. Ahogyan azt a The Telegraph blogger-e találóan megfogalmazta, a technológiai iparág soha eddig nem volt olyan fontosságú mint napjainkban. Ez a technológiai vállalkozások számára is érezhető volt.

Egyre aktívabb hazai befektetők

A hazai kockázati befektetések területén kifejezetten mozgalmas volt 2012. A legnagyobb kockázati tőkét kezelő alapok 7 befektetést zártak le az évben, összesen 1.8 milliárd Forint értékben. Az év legaktívabb és legtöbb tőkét kihelyező befektetője egyértelműen a Primus Capital volt, három befektetése során (Multipass, Remagine, iCatapult) összesen egymilliárd forintot fektetett be Magyar technológiai vállalkozásokba.

2012 egyre növekvő pénzmozgást hozott a magvető és angyal befektetések területén is. A Colabs sikeresen zárt le két befektetési kört is az évben, egy magvető és egy angyal program keretében. Az egyes cégekbe eltérő összegekben, 1-3 millió forintos nagyságrendben fektettek be. Új és érdekes kezdeményezésnek adott otthont a Budapesti Értéktőzsde 2012 második felében. A Blind Investment célja, hogy széles körben lehetővé tegye ötletgazdák számára, hogy több befektető bevonásával, induló tőkéhez jussanak elképzelésük megvalósításához. A Startup Underground színeiben és a KoWerk támogatásával októberben újraindul a két éve szünetelő Üzleti Angyal Klub. A zártkörű rendezvény 2007. és 2010. között egy igen magas színvonalú esemény volt, ahol alkalmanként 5-6 startup mutatkozott be a befektetők előtt.

Nemzetközi magvető programok Budapesten

Az egyik legmeghatározóbb változás 2012-ben a külföldi üzletfejlesztő (accelerator) és magvető (seed) programok megjelenése volt Magyarországon. Az InVendor szervezésének köszönhetően került megrendezésre a Startup Sauna budapesti rendezvénye. A programot 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy „nyílt forrásúvá tegye” az üzletfejlesztést a korai életszakaszban lévő cégek számára. Magyarországra érkezett Európa egyik legnevesebb magvető tőkeprogramja, a Seedcamp is, amely a korai szakaszban lévő startup-okra fókuszál. A program keretén belül csapatonként 50,000 Eurót fektetnek be, 8-10%-os tulajdonszerzés mellett. A régiós országok közül először hazánkban került megrendezésre a rendezvény, az European Entrepreneurship Foundation szervezésének köszönhetően.

Ezek a programok több szempontból is igen hasznosak. Elsősorban remek alkalmat biztosítanak a Magyar startup-oknak, hogy megjelenjenek a nemzetközi porondon és tapasztalt mentorok előtt méressék meg magukat. Másodsorban pedig ezek a rendezvények a szektor szinte teljes vertikumát megmozgatják és hosszú távon bizonyítottan integrálják az egyes országokat az európai technológiai iparág gazdasági életébe.

Éledező vállalkozói közösség

Egyre több közösségi kezdeményezéssel találkozhattunk 2012-ben. Két városban is indultak az új technológiák iránt érdeklődőket összekötő találkozók - Szegeden a SzegedTech és Debrecenben a DebTech -, és az üzleti találkozók is egyre gyakrabban tűntek fel az eseménynaptárakban. Az év második felében indította el az European Entrepreneurship Foundation kötetlen, mindenki számára nyitott kapcsolatépítő rendezvényét, az E-Liquidity-t. Az év végén mutatkozott be a BudapestBoost, egy friss közösség a budapesti startup világban, amit különböző szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkező szakemberek hoztak létre. Céljuk, hogy egyre több szereplőt bevonva hogy nemzetközi konferenciákat és workshop-okat honosítsanak meg, valamint hogy olyan rendezvényeket szervezzenek, amelyek tovább erősítik és építik a hazai startup ökoszisztémát.

Záró gondolatok

A startup élet soha eddig nem volt ilyen eleven és eseménydús mint 2012-ben. Nem csak az egyre szaporodó befektetéseknek, hanem azoknak az embereknek is köszönhetően, akik sokszor saját erőforrásaikat és idejüket áldozva dolgoztak a magyar startup ökoszisztéma építésén és erősítésén. 2012 több szempontból is olyan év volt, amelyet nehezen lehetett volna előre megjósolni. Ma már azonban új évet írunk, így itt az ideje, hogy figyelmünket az előttünk álló évre fókuszáljuk, mindenkinek eredményekben gazdag 2013-at kívánunk.


 
 
CC BY NC SA