Blueseed: vízummentes inkubátorhajó startup cégeknek

Milyen lenne kezdő vállalkozóként egy Szilícium-völgyhöz hasonló helyen dolgozni, csak éppen vízummentesen és nemzetközi vizeken? A Blueseed legfrissebb tervei szerint nemzetközi vizeken találkozhat az offshore biznisz, az információtechnológia és a kalózvilág.

A 2011 nyarán alapított Blueseed koncepciója (Googleplex of the Sea) egy vízummentes inkubátorhajó lenne nemzetközi vizeken, 12 tengeri mérföldre (kb. 22 km-re) a Szilícium-völgytől. Az ötletgazdák szerint az USA vízumpolitikája cseppet sem nem könnyíti meg a külföldi vállalkozások megtelepedését, az ún. Startup Visa Act még változtatásokra szorul, pedig számos nagy és híres amerikai vállalatot bevándorlók vagy azok gyermekei alapítottak.

A tervek szerint 1000 vállalkozó/vállalkozás kapna lehetőséget, hogy beköltözzön a hajóra. Már közel 400 jelezte is, érdekelné a nyíltvízi kiruccanás. A hajón 200-300 fős személyzet, szupergyors internet, 4 fős apartmanok, catering, 24 órás biztonsági szolgálat, portaszolgálat, orvosi ellátás, konditerem, játékszobák, posta, és helikopter-leszálló áll majd rendelkezésre, mindez átlagosan 1500 dollárnyi bérleti díjért.

A hajónak (mely a Marshall-szigetek vagy a Bahamák zászlaja alatt lesz bejegyezve) már kialakult rajongótábora van. Ők úgy gondolják, valódi változás érhető el és könnyebben tud majd amerikai és külföldi együtt dolgozni, főként a vízumrendszer "kijátszása" miatt. A fedélzeten ugyanis vízummentességet élveznének az "utasok", ha pedig a szárazföldön akad dolgunk, turistavízummal vagy üzleti vízummal megoldható, nem kell munkavállalói vízum. Az ötletgazdák amúgy abban bíznak, hogy a projekt miatt az amerikai vezetés 2013-ban újra előveszi a vállalkozói vízum ügyét.

A kritikák azonban pont a vízum/adóügyekből erednek, sokan illegális offshore bizniszről beszélnek és már most kalózhadakat szerveznének a hajó elsüllyesztésére, mondván ez megint csak a gazdagok (törvényen kívüli) játéktere, és csak az amerikai bevándorlási- és adóhatóságok megkerülésére szolgál. Nem beszélve a tetemes üzemeltetési költségekről, 1000 ember és egy hatalmas hajó fenntartása dollármilliókat emészthet fel.

Ha már a dollármillióknál tartunk, a teljes büdzsét kb. 15-35 millió dollárra becsülik, az első körös pénzgyűjtés megvolt, eddig kb. 300 ezer dollár gyűlt össze, később Peter Thiel, a Paypal atyja is bekapcsolódik az adományozásba. Igyekezniük kell, mert a tervek szerint 2013 végén, 2014 elején már vízre is szállnának az első vállalkozók.


 
 
CC BY NC SA