Colabs Angel Day: angyal befektetők várják a magyar cégeket

Hat tőkét kereső cég mutatkozott be csütörtökön befektetőknek a Budapesti Értéktőzsdén, a Colabs Startup Center által szervezett Colabs Angel Day keretében. A BÉT és a Colabs megállapodása értelmében ezentúl rendszeresen megrendezik az üzleti angyalok napját.

Új befektetői fórum-sorozat előzményének tekinthető, hogy a Colabs alapító csapata volt a szervezője annak a szakmai körökben elismerést kiváltó Elevator Pitch Competition (EPC) startup befektetési eseménysorozatnak, amely szintén a BÉT partnerségével zajlott még 2010-ben és 2011-ben. A két EPC eseményt követően az ott bemutatkozó 44 startup cég közül 8 vállalkozásba összesen közel 2 milliárd forint összegű kockázati- és angyal-tőke áramlott.

A tőzsdének fontos, hogy a hazai vállalkozások a tőkebefektetők korai beszállásával olyan méretet érjenek el, amelynél már megfontolható a tőzsdére lépés- jelentette ki a nyitórendezvényen Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója.

A Colabs Angel Day fórumsorozat keretében az érdeklődő angyal-befektetők változatos iparágakból (ICT, robotika, egészségügy, stb.) jelentkező, korai fázisban lévő cégek bemutatkozását követhetik nyomon. A befektetési mérettartomány jellemzően 5-150 millió forint, de esetenként nagyobb, akár 500 millió forint összegű tőkét is biztosítanak.

A Jeremie-programok felhívták a hazai innovatív és nemzetközi dimenziókban gondolkodó vállalkozók figyelmét a tőkefinanszírozás előnyeire, és ennek meg is vannak az első pozitív jelei, de a kockázati tőke, mint intézményi befektető nem tudja azt a rugalmasságot nyújtani egy korai fázisú cég életében, amire egy tapasztalt angyalbefektető képes – hangsúlyozta Nagy Péter, a Colabs társalapító-vezérigazgatója.


 
 
CC BY NC SA