3 tényező, ami vonzóvá tesz egy céget a befektetők számára

Bár a vállalkozások finanszírozására megfelelő mennyiségű tőke áll rendelkezésre, sok esetben a befektetések útjába az előnyös üzleti lehetőséget kínáló társaságok hiánya áll. Hogy mitől válik egy cég vonzóvá? Erre kereste a Privátbankár.hu a választ.

Bár a vállalkozások finanszírozására, fejlesztésére, illetve célzott befektetések megvalósítására jelentős tőke áramlik az országba, sok esetben a források felhasználásának útjába az előnyös befektetési lehetőséget kínáló társaságok hiánya áll – írja a Privátbankár.hu, majd összegzi, mely tényezők jelentenek előnyt a befektetőkkel való megállapodás során.

1. A termék vagy szolgáltatás

A befektetési szempontból vonzó cégek kritériumai iparágtól függetlenül többé-kevésbé azonosak. Vagy valamilyen egyedi termékkel, szolgáltatással vannak jelen a piacon, vagy innovatív üzleti modellt, megoldást alkalmaznak akár az értékesítés, marketing, termelés vagy más vállalati folyamatok területén.

Nem az a fontos, hogy a cégnek piacvezetői pozíciója, kizárólagossági jogai vagy a hatalmas forgalma és eredménye van-e, hanem sokkal inkább az, hogy az általa értékesített termékek, alkalmazott eljárások és folyamatok megkülönböztetik és ez által bizonyos szintű versenyelőnyt biztosítsanak számára.

2. A felkészültség

Számos esetben azonban a befektetés a felkészülésen bukik el, illetve azon, hogy a tulajdonos nem tudja azt az értéket prezentálni a befektető részére, amelyet saját maga lát cégében és így az ár-érték arány eltérő megítélése okozhat problémát.

A felkészülés leginkább a jól kidolgozott, megvalósítható stratégia kialakítását és annak pénzügyi modellezését, egy alátámasztható üzleti terv kidolgozását jelenti. A tiszta, jól megfogalmazott célpiacok, felmért és kielemzett versenytársak, a kínált termék vagy szolgáltatás-portfólió, illetve az üzleti modell már az első pillanatban vonzó képet tud kialakítani a vállalkozásról.

3. A vezető

A felkészülésen kívül olyan vezetőre van szükség, aki megfelelő felkészültséggel, ambícióval és reális jövőképpel rendelkezik. A befektető számára fontos, hogy hinni tudjon a vállalkozás előtt álló hazai és külföldi növekedési lehetőségekben, a motivált és szakmailag képzett menedzsment képességeiben és mindenekelőtt a fenntarthatóságban. Akár szakmai, akár pénzügyi befektetőről beszélünk, sokat nyomhat a latba az együttműködés során kiaknázható lehetséges szinergia is, amely csoportszinten további értéknövekedést biztosít mind a tulajdonos, mind a befektető számára.

Egy utolsó tanács

Szakértő tanácsadók véleményének kikérése sok esetben segítséget jelenthet, hiszen ismerik a főbb befektetői elvárásokat, tudják, mely pontokra koncentrálnak a döntéseik meghozatalánál, milyen szempontok alapján minősítenek egy projektet és ezekre külön hangsúlyt fektetve megfelelő csomagolásban tudják prezentálni a lehetőséget.


 
 
CC BY NC SA