Tőkebőség, projektínség

A Jeremie program több fordulója elárasztotta a piacot kockázati tőkével, de nem látszik (a cikk szerzője legalábbis nem látja), hogy hol fog ez a rengeteg tőke magának helyet találni. Szobonya Péter cikke Kockázati Tőke Blogban jelent meg.

A Jeremie program több fordulója elárasztotta a piacot kockázati tőkével; de nem látszik (én legalábbis nem látom), hogy hol fog ez a rengeteg tőke magának helyet találni.

Kínálati oldal

Ha csak a Jeremie pénzeket számoljuk (pedig az elmúlt évben jöttek létre más tőkealapok, intézményi befektetők is, elég a Day One Capital-re vagy a Docler Investments-re gondolni), akkor az alábbi összegben került Magyarországra befektetési lehetőséget kereső kockázati tőke, beleszámolva co-investmentet és közös alapot, magvetőt és növekedésit, uniós részt és magánbefektetői forrást, a Jeremie 3 feltételes nyerteseit, és a még csak meghirdetett Jeremie 4-et is:

Jeremie 1: 44,9 milliárd Ft

Jeremie 2: 40,7 milliárd Ft

Jeremie 3: 34,2 milliárd Ft

Jeremie 4: 8,6 milliárd Ft

Akárhogy osztok-szorzok, mindent egybevéve ez közelíti a 130 milliárd Ft-ot. Bődületes pénz.

Keresleti oldal

Hogy ezt a bődületes pénzt hová lehet kihelyezni, arról csak közelítő, és nem naprakész információk vannak (régóta tartja magán az a nézet, amit magam is osztok, hogy a HVCA-nak, mint szakmai szervezetnek jobban kellene fókuszálnia a naprakész, aggregált piaci információk elérhetőségére).

Ami a Jeremie 1 alapokat illeti, én nem tudok frissebbet és átfogóbbat, mint amit barátunk az InsiderBlog adatai alapján állítottunk össze, ami a 2012. év végi állapotot jelzi; eszerint egy fél éve kb. 53%-nál álltak a kihelyezések a teljes befektethető tőkére vetítve; ez a 44,9 milliárdból mondjuk 24. Tegyük fel, hogy az idén borzasztóan összekapták magukat mindannyian, és fél év alatt ez a szám felugrott 30 milliárdig, ami kb. a teljes tőke kétharmada.

A Jeremie 2-ből vagy borzasztóan titkolózik mindenki, vagy tényleg nagy a csend eddig, én mindenesetre egyetlenegy konkrét befektetésről hallottam: Vitán Gáborék (Venturio) fektettek be valami divatcégbe, talán 300 milliót. Más semmi.

A helyzettel kapcsolatban két fontos személyes megjegyzés:

  1. Nagy baj lenne, ha a túlzott kezdeti lendület miatt az egész kockázati tőke fellendülés pofáraeséssel végződne. Nehogy az legyen, hogy a végén a sok új tőkealap nyakán maradt pénz miatt, vagy ami még rosszabb: a meggondolatlan kényszerbefektetéseken elszenvedett tömeges veszteségek miatt hosszú időre szitokszóvá tegye a kockázati tőkét minden potenciális piaci belépő számára.
  2. Komolyan meg kellene fontolniuk a befektetőknek, különösen a kisebb projektekre lövőknek, leginkább pedig a Jeremie 2 magvető alapoknak, hogy az egyedi méregetés-értékelés-vizsgálgatás jelenlegi gyakorlata helyett átálljanak egy olyan üzemmódra, ahol előre megszabott feltételek mellett, egyszerűbb és gyorsabb módon elbírálva, futószalagon pörgessék a befektetéseket.

Az idő szalad, a tőke hozamra éhezik.


 
 
CC BY NC SA