Startup 13: az állam is beszáll a startupok finanszírozásába

Állami inkubátorpályázattal tennék sikeressé, és tartanák itthon az ígéretes magyar startupokat. A 2,1 milliárdos, kétszintű pályázat iránt akkora az érdeklődés, hogy máris pótlólagos forrásokat keresnek: 2014-től uniós forrásokat is be kívánnak vonni.

Több mint 2 milliárd forintos pályázat segíti a hazai startup ökoszisztéma élénkítését két egymásra épülő pályázat révén. Az első körben a hazai inkubátorok pályázhatnak az Akkreditált Technológiai Inkubátor cím elnyerésére szeptember 15-ig. Ennek nyertesei jogosultak lesznek a Start-up 13 forrásaira pályázni. A program célja, hogy az innovációra alapuló induló cégeket jövedelmező, exportképes vállalkozásokká tegye, és hogy említett vállalkozások Magyarországon maradjanak, akár olyan módon is, hogy a K+F tevékenységet itthon végzik, miközben a cég központja, marketingje kivásárlás révén máshová kerül. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke, Korányi László a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy az akkreditációs szakasz feladatait a NIH végzi el.

„A folyamat során alapvetően arra törekszünk, hogy olyan inkubátorokat válogassunk ki, amelyek nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is hasznosítható szakértelemmel rendelkeznek. Az inkubátoroknak ugyanis nemzetközi szinten is foglalkozniuk kell a mentoráltakkal, tehát ilyen tapasztalatokkal is kell rendelkezniük. A fő szempont tehát az lesz, hogy az inkubátor tulajdonosa, menedzsmentje, egyéb vezetői minél jobb szakmai háttérrel rendelkezzenek” – jelentette ki Korányi.

A bíráló bizottságban két igazán komoly külföldi szaktekintély lesz, akiket Korányi szerint ma még korai lenne megnevezni, de a startup és a technológiai inkubációs világ nemzetközileg elismert szakembereiről van szó. Emellett egy magyar szaktekintély is szerepet kap az elbírálás során. A kiírás nem tartalmaz feleslegesen korlátozó kitételeket, ugyanakkor szigorú is, hiszen a fenntartási idő alatt becsődölő cégek után járt támogatást vissza kell fizetni az államnak. Emiatt nem félő, hogy arra nem érdemes cégeket is életben tartanak majd a határidő lejártáig.

A Start-up 13 pályázatot megelőző Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat célja, hogy a jó inkubátorokat sikerüljön kiválasztani, akik aztán hatékony segítséget tudnak biztosítani az induló vállalkozásoknak. A jó inkubátor nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezik, ezáltal a világpiacot teszi elérhetővé a startupoknak.

A NIH elnöke szerint a rendelkezésre álló 2,1 milliárd forint az érdeklődés mostani szintje mellett előreláthatólag kevés lesz, ezért a jövően igyekeznek majd pótlólagos forrásokhoz jutni az innovációs alapból, és arra törekednek majd, hogy 2014 és 2020 közötti uniós forrásokat is be tudjanak vonni hasonló célokra.


 
 
CC BY NC SA