Neil Patel: Minél kevesebbet tudsz, annál több pénzt keresel!

Kezdő vállalkozó vagy? Próbálod megtanulni mindazt, ami sikeresebbé tehet? Neil Patel szerint sokszor fogsz hibázni és néha esetlennek érzed majd magad, mégis több pénzt fogsz keresni, mint a mindent-jobban-tudók. A cikk a DebrecenBar.com oldalon jelent meg.

Kezdő vállalkozó vagy? Próbálod megtanulni mindazt, ami ebben a világban sikeressé tesz? Ha így van, akkor hajrá! Habár sokszor fogsz hibázni és néha esetlennek érzed majd magad, mégis több pénzt fogsz keresni, mint a mindig-mindent-jobban-tudók. Meg is mondom miért:

Kész vagy másokat meghallgatni

Ha elveszett vagy és összezavarodott mi az első dolog, amit csinálsz? Valószínűnek tartom, hogy nekiállsz, és segítséget keresel. Legyen az egy utánajárás a neten, egy email küldése egy másik vállalkozónak, vagy egy telefon a legjobb barátodnak... úgyis kitalálod, milyen úton, módon tudsz segítséget szerezni. Amint egy kis segítséget kaptál, máris megpróbálsz úgy cselekedni ahogy azt tanácsolták.

A másik oldalon, a mindig-mindent-jobban-tudók nem hajlandóak segítséget kérni, sőt azt is visszautasítják, ha valaki segíteni akar nekik. Ami még rosszabb, tanácsokat kérnek tőled, de sosem fogadják meg, és nem cselekszenek úgy, ahogy tanácsoltad. Persze te tudod, hogy ha a vevőid visszajelzéseket kezdenek el adni neked, azokat figyelmesen meg kell hallgatni.

Naiv vagy

Nem akarom, hogy rossz néven vedd, de olyan vagy, mint egy kisbaba. Egy teljesen új birodalomba lépsz be minden nap, és még sokat kell tanulnod. A naivitás rosszabbik fele az, hogy sok hibát fogsz elkövetni. Mindazonáltal a jó része az, hogy kész vagy szinte bármit kipróbálni, akkor is, ha az a “dolog” egy őrült ötlet.

Amit viszont lehet nem tudsz, hogy valószínűleg a céged ebből az őrült ötletből fog a legtöbbet profitálni. Pedig a többiek úgy gondolták, úgy sem fog működni, ugye? A mindig-mindent-jobban-tudók nem annyira rugalmasak az üzleti tervezésben, ezért sokkal nehezebben is alkalmazzák a kockázatosabb ötleteket.

Nem törekedsz görcsösen a tökéletesre

Nem úgy értem, hogy nem szereted a tökéletes dolgokat, csak tudod, hogy nem tudhatod mi a tökéletes. Pontosan ezért tudsz gyorsabban reagálni, és lépni, mint a mindig-mindent-jobban-tudók, akik mindig csak tökéletesen tudják kiadni a szolgáltatásukat és a termékeiket kezükből.

Képzeld el, hogy próbálgatod a szárnyaidat és meg akarsz alapítani egy céget, rájössz, hogy ez egy véget nem érő folyamat. Mindig találsz olyat, ami nem jól működik, és sok időbe telik, míg el tudod indítani a cégedet. Amint persze elstartol a vállalatod, rájössz, hogy a vásárlók nem szeretik a te “tökéletes” cégedet. De a kezdésre már annyi időt, energiát és pénzt öltél bele, hogy nem marad pénzed arra, hogy a vásárlóid ízlésére szabd.

Gyorsaság, mozgékonyság és rugalmasság az, ami megkülönböztet téged a mindig-mindent-jobban-tudóktól. Ez azt jelenti, hogy a fenti példát te elkerülöd.

Nem vagy beképzelt

Mikor azt várod valamitől, hogy egy rakás pénzt fog hozni, mi történik? Semmit sem keresel rajta. És amikor valamitől azt várod, hogy nem hoz szinte semennyi pénzt a konyhára? Egy csomó pénz keresel vele. Mert nem vagy beképzelt, nem várod el a cégedtől, hogy dúsgazdaggá tegyen. Ez a kikötés nem azt jelenti, hogy egyből gazdag leszel, hanem azt, hogy keményebben fogsz dolgozni, próbálkozni fogsz, és előre gondolkozni. Ha pedig keményebben dolgozol, a jó dolgok könnyebben megtörténnek... csak várni kell rájuk.

A mindig-mindent-jobban-tudók túlzottan magabiztosak, ami csökkenti az esélyeiket arra, hogy sikeresek legyenek. Általában az üzleteik hanyatlását a legkézenfekvőbb dolgok okozzák, azok, amelyek ott vannak az orruk előtt.

Éhes vagy

Nem arra értem, hogy el akarsz menni a McDonalds-ba és magadba tömni pár BigMac-et, hanem arra, hogy zsigeri késztetést érzel a siker iránt. A tűz ott ég a szemedben és nem azért, mert azt akarod, hogy ott égjen, hanem mert megtörsz nap, mint nap, és nincs más választásod, csak az, ha kitalálod azt az utat, ahogy megtudod keresni a mindennapi betevőd.

Ha mindig-mindent-jobban-tudó vagy, akkor valószínű, hogy valamit jól csinálsz, és pénzügyileg stabil vagy. Amint befuccsol a céged, nem fogsz az utcán lakni... így nem lesz meg benned a késztetés, hogy éhes légy.

Konklúzió

Tudom, most azon gondolkozol, hogy a tapasztalt vállalkozók, mint Evan Williams (Twitter) vagy Elon Musk (Pay Pal, Tesla Motors, SpaceX) hogy tudnak mindig egy rakás pénzt keresni.

Dobpergést kérek... azért, mert az olyan vállalkozók, mint ők nem mindig-mindent-jobban-tudók, hanem a gyakorlatban tapasztalatokat szereztek. Ezek a vállalkozók tudják, hogy még mindig sok mindent meg kell tanulniuk, és rájöttek, hogy nem ezermesterek.

Annak ellenére, hogy nagy a különbség a mindig-mint-jobban-tudás és a tapasztaltság között, a mezsgye vékony. Bizonyosodj meg róla, hogy a gyakorlatban tapasztalod meg a dolgokat, és legfőképp maradj szerény és egyszerű, így még véletlenül sem fogod átlépni a határt.

Patel, Neil (2010): The less you know, the more you make! Eredeti angol szöveg: http://www.quicksprout.com/2010/01/04/the-less-you-know-the-more-money-youll-make/


 
 
CC BY NC SA