Húsz új akkreditált technológiai inkubátor lépne piacra

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázatok beadása. A program iránti kimagasló érdeklődést mutatja a közel hatszoros túljelentkezés: a határidőig 20 pályázat érkezett be.

2013. szeptember 15-én lezárult a NIH mint akkreditációs szervezet által júliusban meghirdetett akkreditált technológiai inkubátor (ATI) cím elnyerését célzó pályázat beadása, melyre 20 kitöltött, egyedi pályamű érkezett be elektronikusan. A pályázatok befogadási és támogathatósági vizsgálata jelenleg is zajlik. A program iránti kimagasló érdeklődést mutatja a közel hatszoros túljelentkezés. Az írásbeli pályázati dokumentumok benyújtásán túl a pályázóknak a bírálóbizottság számára majd angol nyelven, prezentáció formájában kell ismertetniük az inkubátor felállítására, működtetésére, eredményességének biztosítására irányuló terveiket.

A pályázat célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások (gazellák) felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása.

Kiemelendő, hogy az ATI cím odaítélésekor az inkubátorok nem részesülnek közvetlen anyagi támogatásban, az inkubátorok arra tesznek majd javaslatot, hogy az általuk patronált vállalkozások közül melyek részesülhetnek állami támogatásban. Emellett az akkreditált inkubátorok jogosultak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre, ami maximum 200 ezer eurónak megfelelő, egyszeri támogatást ad.

Fontos eleme a pályázatnak, hogy a bírálók nemcsak az államigazgatásból, hanem külső, elismert szaktekintélyek köréből kerülnek ki. A bizottság tagjai között nemzetközi szakemberek is vannak, mint például Rina Pridor, aki az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója, valamint Jari Romanainen, a finn Tekes technológiafejlesztési központ vezető munkatársa és volt igazgatója, továbbá Árvai Péter, a Prezi társalapítója is.

„A zsűriben végzett munkám során nem csak afelé leszek elkötelezett, hogy a legjobb inkubátorok kapjanak akkreditációt. Célom a transzparencia elősegítése és a nemzetközi piacokon megszerzett tapasztalatom átadása” – tette hozzá Árvai Péter, a Prezi társalapító-ügyvezetője, a zsűri tagja. (Árvai Péter manifesztuma itt olvasható.)

Az állami szektort Nikodémus Antal főosztályvezető (NGM) és Speer Claudia főosztályvezető-helyettes (NFM) képviseli, valamint a bíráló bizottság tagja Korányi László és Deák Csaba elnökhelyettesek a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) képviseletében.

A hazai startup ökoszisztémából igencsak hiányoznak az induló innovatív vállalkozásokat szaktudással, mentorálással, kapcsolatokkal segítő technológiai inkubátorok. A pályázat célja, hogy megszüntesse ezt a hiányt. A pályázat eredményeként létrejövő technológiai inkubátorok sokat tehetnek azért, hogy egy jól induló startup cég sikeres vállalkozássá váljon. A pályázatokról döntés várhatóan október 14-ig születik majd.


 
 
CC BY NC SA