150 milliós befektetést kap a biometrikus rendszert fejlesztő Agorix

Az Euópai Únió egyedi engedélyével idén megjelent új tőkebefektetési termék égisze alatt 150 millió forintot invesztál a Széchenyi Tőkealap egy biometrikus személyazonosító rendszert továbbfejlesztő, innovatív hazai vállalkozásba, az Agorix Kft-be.

A Széchenyi Tőkealap 2013 tavaszán az Euópai Únió egyedi engedélye alapján új tőkebefektetési termékekkel bővítette palettáját, így az Alap már befektetőtársakkal együttműködve is invesztálhat egy sikeresen működő vállalkozásba, legfeljebb az adott tőkeinjekció 70 százalékának erejéig. Ennek köszönhetően a Széchenyi Tőkealap 150 millió forintot, a privát befektetőtárs mintegy 21,5 millió forintot, míg maga a tenyérvéna szkenner alkalmazásait fejlesztő kisvállalkozás – eredménytartalékából – 43 millió forintot fektet be, hogy a nemzetközi piacot megcélzó növekedési terveihez szükséges forrásokat előteremtse.

„Az Agorix a további fejlesztéseket a magyar fejlesztői kapacitásra építve folytatja, az új megoldások pilot projektjei a tervek szerint elsőként Magyarországon kerülnek felhasználásra, ugyanakkor a személyazonosításra alkalmas legfejlettebb technológiák iránti igény a nemzetközi piacokon is folyamatosan növekszik, egyes előrejelzések szerint robbanás előtt áll. Ebbe az irányba szeretne továbblépni a cég a közeljövőben, erre kívánja fordítani a most bevont forrásokat” – összegezte céljaikat Csuhaj V. Imre, az SZTA elnök-vezérigazgatója.

A vénaszenzor a jelenlegi egyik legfejlettebb technológia a személyazonosítás terén. Érintésmentesen működik, belső információt használ fel, 5 millió referenciaponton azonosítja be a testrész vénatérképét 1 másodperc alatt A vénaszenzoron alapuló azonosítás a biztonságtechnológiai piacon árban, gyorsaságban és pontosságban is a többi biometrikus azonosítást alkalmazó technológia előtt jár, így komoly teret nyerhet a közeljövőben.

A megoldás alkalmazható a pénzautomatáknál személyazonosság hitelesítésre, belső azonosító rendszerekben, gépjármű indításgátlóknál, emellett az egészségügyben kizárhatja a fiktív kezeléseket, műtéteket, vagy a hamis gyógyszerkiírásokat. Az idegenrendészet területén másodlagos azonosító lépcsőként építhető be az útlevél vagy a személyigazolvány mellé, kiszűrhetőek a hamis személyi azonossággal élők, vagy a hamis útlevéllel beutazni kívánók. A megoldás felhasználására az ügyfél-azonosítás és beléptetés területén is van lehetőség.

A Fujitsu vénaszenzorán alapuló termék a hazai biztonságtechnikai piacon már ismert, a vállalkozás célja, hogy az új fejlesztésekkel a nemzetközi piacra is berobbanjon.


 
 
CC BY NC SA