A hackathonok tanúlsága, hogy nem veszíthetjük el a jó ötleteket

A vállalkozások sikeréhez a jó ötletek mellett jó csapatra is szükség van – ezt mutatta meg a hétvégi Hackathon-in-a-Box ötletverseny. Bár sok a jó ötlet, tízből csak egy éri meg induló vállalkozásként az első évet. Ezen az arányon kíván javítani a Hackathon.

Két hete a Pázmány Egyetem, most pedig a BME Innovációs Laborja, a Demola adott helyet a közismert egyetemi ötletversenynek. A rendezvényen két napig dolgozhattak együtt a hallgatók közismert startupok alapítóival és mentorokkal ötleteik projektté formálásán. A Hackathon-in-a-box közvetlen célja, hogy az egyetemeken megteremtse a magyar startup cégek utánpótlása, illetve hogy sikeres vállalkozóként itthon tartsuk, vagy akár haza is hozzuk a fiatalokat. Az ötletek megőrzése így válhat valóra itthon is.

Az őszi szezon második Hackathon versenyén született ötletek közül a legjobbnak egy fesztiválokon hasznos alkalmazás a SmartFest bizonyult. A mobilos alkalmazás azok problémáira kínál megoldást, akik egy fesztiválon barátaikat szeretnék megtalálni. A második helyet egy gyermekeknek szóló képességfejlesztő alkalmazás a Palánta kapta. Ötletgazdája, Láda Ágnes korai fejlesztő szakemberként régóta keresi egy ilyen program elkészítésének lehetőségeit. A harmadik díjat egy kisközösségeket megszólító alkalmazás terve, a Miutcánk.hu nyerte.

„A verseny idén ötödik alkalommal mutatta meg, hogy a magyar egyetemeken feltáratlan kincsek rejtőznek. A megszülető ötletek egy része – a versenyen elsajátított módszerekkel – projektként tovább működik. Az eddigi sikeresek közül akad már nemzetközileg is elismert ötlet, illetve olyan is, amely már sikeres vállalkozásként bizonyított. A verseny támogatói között kockázati tőketársaságok, az inkubátorok, illetve az innovációban érdekelt vállalatok is megjelennek” – mondta el Turcsán Tamás, a Hackathon-in-a-Box alapítója.

Cséfalvay Zoltán a zsűri elnökeként az induló vállalkozások és a vállalkozói ötletek fontosságáról beszélt. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a nemzetközi módszerekkel dolgozó hackathon versenyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy ne vesszenek el a jó ötletek, azokból akár sikeres vállalkozások szülessenek. Az államtitkár szerint a hackathonok legnagyobb értéke a startup utánpótlás megteremtésében és az egyetemi oktatás gyakorlati kiegészítésében van.

A Hackathon-in-a-box szervezői idén még két versenyt terveznek, illetve jövőre egy nagy nemzetközi hackathon sorozat ötletét szeretnék megvalósítani a CEU-val együttműködve. Ezen a versenyen határokon átívelő projekteket alapoznak majd meg. A legjobb hazai versenyzők együtt dolgozhatnak majd külföldi fiatalokkal, a tervekben szereplő budapesti rendezvényeken született ötletek magvalósításán.


 
 
CC BY NC SA