25 milliárd forint tőkével elindult az AVEC akcelerátor program

Mintegy 25 milliárd forint kihelyezhető tőkével indult el a PortfoLion, a Day One Capital, a Bonitas és a Mobilitás és Multimédia Klaszter összefogására épülő AVEC akcelerátor. Az program hasznos nemzetközi kapcsolatokat is biztosít a startup cégeknek.

Jelentős Jeremie-forrásokkal és masszív magántőkével egyengeti induló vállalkozások pályáját az új, AVEC nevű akcelerátor program, amely a PortfoLion, a Day One Capital, a Bonitas és a Mobilitás és Multimédia Klaszter összefogásával állt fel. A három tőkealap együttesen 25 milliárd forintot kezel, ebből nagyságrendileg 7 milliárd a Jeremie alapból, 18 milliárd magánbefektetőktől származik. Az AVEC Akcelerátor Program elnök-vezérigazgatója Oszkó Péter, üzletfejlesztési igazgatója Málnay Barnabás, az MMKlaszter operatív vezetője.

Magyarországon az innovációs értékláncnak mind befektetői, mind vállalkozói oldalon sokat kell még fejlődnie ahhoz, hogy Budapest felkerüljön a világ startup térképére. Ezt hivatott katalizálni az ország meghatározó kockázati tőkealapjainak és egyik legrangosabb szakmai szervezetének összefogására épülő AVEC akcelerátor program.

Évente több száz új startup ötlet születik Magyarországon, és a befektetői oldalon is folyamatosan nő a kihelyezhető tőke: a Jeremie első négy alapja révén 131,7 milliárd forint áll a cégek rendelkezésére. Az üzlet- és termékfejlesztéshez szükséges tudás hiánya azonban jelenleg még komoly akadályt jelent, és a jogi-szabályozási környezet, illetve a bonyolult adminisztráció is hátráltatja az induló vállalkozásokat.

„Időt, pénzt és szakértelmet kell fektetni a legjobbak fejlesztésébe. Erősíteni kell a vállalkozói szemléletet és bátorítani kell a vállalkozói élet kihívásaira való tudatos felkészülést. Emellett az államnak a piaccal együtt kell lélegeznie ahhoz, hogy felnőjünk a világ startup nagyhatalmaihoz” – emelte ki Oszkó Péter, az AVEC akcelerátor program elnök-vezérigazgatója.

Az innovációs értékláncban tapasztalt hiányosságokat felismerve az AVEC akcelerátor program az induló cégek teljes életciklusát végig kívánja kísérni: szakmai, üzleti és tőke-igényeiket egyaránt kielégítve. A mentorhálózattal támogatott tudásbázis és széles szolgáltatás paletta mellett személyre szabottan hasznos nemzetközi kapcsolatokat is biztosít a startup-cégeknek: jelenleg Budapest mellett San Franciscoban, New Yorkban, Londonban és Tokióban üzemeltet irodát.


 
 
CC BY NC SA