Megérkezett az első zöld startup verseny, a Greenspiration

A Greenspiration az első zöld startup-verseny Magyarországon, számos innovatív koncepcionális elemmel. Szervezői az IKSZE, a Kreater, az Óbudai Egyetem és az Energiaklub, szakmai partner a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Climate-KIC és a Green Meetup.

A Greenspiration egy problémaorientált startup-verseny: megoldásai az előkészítés során zöld szakértők, szakmai és civil szervezetek közreműködésével összeállított Zöld Problématérkép által beazonosított kihívásokra keresik a választ. A feltárt problémákra kínált megoldások mellett természetesen a saját ötleten alapuló termékek, szolgáltatások is megjelennek. A verseny ezen felül – a Green Meetup-pal való együttműködés által – hangsúlyt helyez az utókövetésre, a Zöld Problématérkép gócpontjaira irányuló innovációk, valamint a versenyen felbukkant tehetségek nyomon követésére.

A Green Meetup és a Greenspiration közös felkészítő napján összeállítják a mai Magyarországon releváns Zöld Problématérképet. A Greenspiration résztvevő így ivalós problémákra reagálnak javaslataikkal, ötleteikkel. A felkészítő napon azzal is foglalkoznak, milyen módszerek működhetnek elménk kreatív gondolkodásra bírásához.

A versenyre két kategóriában lehet nevezni. Egyénileg ötletgazdaként és/vagy megvalósítóként: az egyéni résztvevők a helyszínen alakítanak csapatot, az ötletgazdák által hozott ötletek kidolgozására és megvalósítására, illetve csapatként: zöld projekten, félkész ötlettel dolgozó csapatként vagy cégként. A projektcsapatok azért dolgoznak majd, hogy a mentorok és szakértők bevonásával egy hétvége alatt érdemi előrelépést, továbbfejlesztést érjenek el.

A szervezők a zöld szakértők bevonása által szeretnék elősegíteni azt, hogy a szakmailag és szemléletileg is erős versenyzők valós problémákra adhassanak választ. Megmutathatja mindenki, hogy a felvázolt problémákra mi az ő megoldása – legyen az információtechnológiai, műszaki, társadalmi vagy bármilyen kreatív megoldás.

A verseny elsődleges célja az innovativitás célkeresztjébe megoldásra váró problémákat állítani. További cél a start-up versenyek által eddig megszólított kör bővítése, valamint a tematikus start-up verseny egy példájának felmutatása. A verseny szervezői az IKSZE, a Kreater, az Óbudai Egyetem és az Energiaklub, szakmai partner a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Climate-KIC és a Green Meetup.


 
 
CC BY NC SA