Megvannak az Appra magyar! verseny nyertesei, a legjobb alkalmazások

Appra magyar! néven indított versenyt idén az IVSZ, amelynek keretében az elmúlt bő egy év legjobb magyar mobil alkalmazásait keresték. Az öt kategóriában beérkezett több mint 160 nevezés közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat.

Öt kategóriában (közhasznú, üzleti, életmód, játék, oktatás) több mint 160 nevezés érkezett be a múlt héten befejeződött Appra magyar! versenyre, amelyej közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat. A zsűri olyan szakemberekből állt, mint Vályi-Nagy Vilmos, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára, Major Gábor, az IVSZ főtitkára, Fülöp József, a MOME Média Intézetének igazgatója, Pintér Róbert, az eNet Internetkutató mobilkutatás-vezetője, a Corvinus Infokommunikációs Tanszékének egyetemi adjunktusa, Dojcsák Dániel, a HWSW újságírója és Sperla Ervin alkalmazáshonosítási szakértő.

A lebonyolítás szerint a végső döntés előtt minden kategóriába három alkalmazás került, amelyek képviselői a tegnapi döntőben egy rövid prezentációban méltathatták saját művüket. A zsűri ezek alapján választotta ki az Év alkalmazását, az egyes kategóriák győzteseit és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a közönség is szavazhatott az általuk legjobbnak tartott appra.

Az év alkalmazása és a közhasznú kategória győztese a vasútimenetrend-kereső iMenetrend lett, aminek adatbázisa több mint 6000 állomást tartalmaz. Keresés után láthatók a vonatok megállói, és ha rendelkezésre áll aktuális információ, akkor térképen is követhetők a járatok. A győztes alkalmazás Androidra, iOS-re, Windows Phone-ra és Windows 8-ra is elérhető. Az üzleti kategória díját a Jószaki (Android iOS) vitte el, amely egy szakemberkereső applikáció. A felhasználók több mint 11 000 szakember között válogathatnak az alkalmazás segítségével, a választást a szakemberekre érkezett értékelések segítik.

Az életmód kategóriában a MinDig TV ingyenes, tévénéző alkalmazás nyert, amivel élőben követhető nyomon az M1, M2, a DunaTV és egyéb, összesen 10 csatorna műsora. A játék szekcióban két appot is díjaztak: az egyik a FilmDrops, amivel interaktív videókat nézhet a felhasználó, itt jelent meg a Chili vagy Mangó interaktív filmsorozat, amely lehetőséget ad arra, hogy a néző beleszóljon a történetbe és kedve szerint irányítsa a szereplőket. A Sighter pedig egy városi környezetben játszódó kincskereső játék, ami során a feladat a nevezetességek felkutatása és lefényképezése.

A közönségdíjat a Traffi Hunter szerezte meg, ami a www.police.hu oldalon feltüntetett sebességmérés adataiból, traffipax listából és a felhasználók jelentéseiből gyűjti össze az információkat. Főbb funkciók: traffipax jelentés, legközelebbi nemzeti dohányboltok megjelenítése, ATM, benzinkút-, szerviz-, autómosó-, bolt- és étteremkereső.

Az eredeti kiírás szerint a fődíjat elnyerő fejlesztők Barcelonába, a Mobile World Congress-re kaptak volna jegyet, de az utolsó pillanatban változott a program. E szerint az Év Alkalmazása 2013 díjat elnyerő győztes csapat fejlesztője 3 hónapon át aktív résztvevője lehet a dublini MasterCard Innovation Lab fejlesztőcsapatának. Az üzleti, az életmód kategória és a közönségdíj nyertesei 200 000 forint értékű ösztöndíjprogramban részesülnek, amelyben a nyertesek egyéni igényei és választása alapján összeállított szakmai és nyelvi képzések kaphatnak helyet.


 
 
CC BY NC SA