Horizon 2020: 15 millió euróra pályázhatnak technológiai startupok

Meghirdették a első 15 millió euróra szóló pályázati lehetőségeket a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak pénzügyi keretből, amelyek kifejezetten az IKT szektor induló vállalkozásait támogatják. A pályázók ajánlataikat 2014. április 23-ig adhatják be.

A következő hét év, a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak kutatás-fejlesztési projektjeit támogató uniós pénzügyi keretből meghirdették az első 15 millió euróra szóló pályázati lehetőségeket, melyek kifejezetten az IKT szektor induló vállalkozásait támogatják – adta hírül közleményben az Európai Unió.

Az összeg egyharmadát lehet arra fordítani, hogy elsősorban az infokommunikációs piac iránt érdeklődő, főként egyetemi és főiskolai hallgatók vállalkozói kedvét serkentsék, azaz arra, hogy az érintettek túljussanak a ragyogó üzleti ötlet megvalósítását megtorpedózó félelmeken és akadályokon – fogalmaz a közlemény.  A pénzügyi alapra accelerátorok, inkubátor házakat működtetők, klaszterek és a vállalkozói közösség egyéb szereplői pályázhatnak.

A fennmaradó 10 millió euróból azokat támogatná Brüsszel, akik már felfedezték magukban a vállalkozói szellemet, és meg is alapították saját startup cégüket. A pályázati felhívás azokra fókuszál, akik a webes és a mobil technológiák használatát már üzleti modelljük központi részévé tették és hajlandóak ezekkel összefüggő újfajta szolgáltatásokkal megjelenni.  A szóban forgó összegre a startup ökoszisztéma szereplői pályázhatnak, beleértve a befektetőket az accelerátorokat, technológiai blogokat is.

Mindkét felhívás december 11-én jelent meg, a pályázók az ajánlataikat 2014. április 23-ig adhatják be. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a magyar pályázók sikerét a Nemzeti Kapcsolattartók ingyenesen elérhető szolgáltatásain keresztül segíti, akik információs napok, pályázati konzultációk szervezésével, pályázati tanácsadással támogatják a hazai résztvevőket a H2020 pályázataiba való bekapcsolódásban. A potenciális ajánlattevők január folyamán külön szakmai szemináriumokon kaphatnak tippeket és tanácsokat a pályázattal kapcsolatban.

A Horizon 2020 program első két évének teljes keretösszege egyébként 15 milliárd euró, melyből többek között akadémiai alapkutatásokat, egészségügyi programokat, a digitális biztonság növelését, intelligens városok és közösségek kialakítását, az energiahatékonyság javítását és a mobilitás növelését segítik különböző pályázatokon keresztül.

Az érdeklődők a Horizon 2020 oldalán találnak tövábbi részleteket, a  Web Entrepreneurs Challenge programról pedig az Európai Digitális Agenda oldalán olvashatnak.


 
 
CC BY NC SA