Dióhéjban az üzleti tervről

A következőkben néhány egyszerű tanáccsal szeretnénk szolgálni azoknak a vállalkozóknak, akik most vágnak bele vállalkozásuk átgondolt és alaposan kidolgozott üzleti tervének megírásába. Aman Sejla cikke a Kockázati Tőke Blog oldalain jelent meg.

Befektető keresésénél fontos, hogy a vállalkozás rendelkezzen egy átgondolt és alaposan kidolgozott üzleti tervvel, ami világosan kommunikálja a vállalkozás által elérni kívánt célokat és elérésük módját. Az üzleti terv felépítése alapvetően többféle logikát követhet. A befektetői összefoglalóhoz hasonlóan itt sincsenek kőbe vésett szabályok. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy üzleti tervben, ha nem is ebben a bontásban, de szó esik a következőkről.

A dokumentum elején található egy vezetői összefoglaló, amely hangsúlyozottan összefoglalja és közvetíti a legfontosabb információkat, üzeneteket.

Ezt követően az üzleti tervben szó esik a társaság alapadatairól, a múltjáról, fontosabb mérföldköveiről, az esetleges jogelődök tevékenységéről, az alapítás körülményeiről, az esetleges tulajdonosváltásokról, a tevékenység legfontosabb állomásairól. A múltból a jelen felé haladva szerepel benne a tulajdonosi háttér, a menedzsment bemutatása. Szó esik a tulajdonosi szerkezetről, magánszemély tulajdonosok esetén szakmai hátterükről, kapcsolódó érdekeltségeikről, vállalati tulajdonosok esetén az anyavállalat profiljának, tevékenységének bemutatásáról. Szerepel a menedzsment szakmai tapasztalatainak, korábbi tevékenységeinek körvonalazása.

Szintén jelentős részt képvisel az üzleti tervben a vállalat tevékenységének, termékének, szolgáltatásnak bemutatása, a vállalat felépítésének vázolása, egyes szervezeti egységeinek részletes bemutatása.

Minden üzleti tervben helyet kap egy iparági elemzés, mely jellemzi az iparág egészének helyzetét, növekedési kilátásait, illetve a specifikus piaci szegmensről ad információkat. Bemutatásra kerül a célpiac, a vevőkör, továbbá a szállítók, a versenytársak, a helyettesítő termékek, megtörténik a piaci pozicionálás.

Szintén részletesen szerepel az üzleti tervben a működési, termelési és értékesítési folyamatok leírása, a marketing stratégia. Szó esik a potenciális kockázatokról.

Minden üzleti terv elengedhetetlen eleme a pénzügyi terv. Ebben a részben részletes elemzés szerepel a társaság pénzügyeiről, forrás-eszköz struktúrájáról, a tőkehelyzetéről, a finanszírozási helyzetéről, a likviditási pozíciójáról, a működés eredményességéről.

Az üzleti terv jövőre vonatkozó részei ismertetik a jövőbeli üzleti elképzeléseket, a megvalósításukhoz igényelt tőke mennyiségét, tervezett felhasználását, a befektető bevonás javasolt feltételeit, potenciális exit irányokat. A jövőre vonatkozó pénzügyi tervezés, melyet leginkább excel formátumban érdemes elkészíteni, legyen átlátható, könnyen modellezhető. Diagramok, grafikonok, színkódok használata megkönnyíti mindezt. A pénzügyi tervezés részben általában szerepel egy bevétel-, egy költség tervezés, egy beruházási terv, egy tervezett mérleg, eredménykimutatás és cash flow.

Jó, ha az üzleti terv egy világosan és értelmesen tagolt, lényegre törő írás, nem tartalmaz irreleváns információkat, és reálisan tükrözi a valóságot. Olvasd el korábbi cikkünket is arról, hogy milyen egy jó üzleti terv.


 
 
CC BY NC SA