Új Jeremie alapok: élesedő verseny a kockázati tőkepiacon

Február 27-én először mutatkoznak be a hazai Jeremie-piac új kockázati tőkealap-kezelői a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 ABSOLVO szakmai konferenciáján. Az újonnan belépő alapok felpörgethetik a hazai innovatív vállalkozásokat.

Kihívásokkal teli, mozgalmas időszak elé néznek a hazai Jeremie-piac új kockázati tőkealap-kezelői, akik először mutatkoznak be február 27-én a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 ABSOLVO szakmai konferenciáján. A több mint 40 milliárdnyi kockázati tőke felett diszponáló új Jeremie-alapok erős versenyre számíthatnak a piacon a befektetésekért. Igaz, ennek leginkább az induló cégek és az innovatív projektek örülnek.

A Jeremie-programok nyertes alapkezelőit mindig nagy érdeklődés és figyelem kíséri. Míg a kezdő vállalkozások elsősorban az alapoknál való esélyeikre kíváncsiak, addig a szakma és a versenytársak az új befektetők koncepcióit és stratégiáját szeretnék közelebbről is megismerni. A február 27-i konferencián bemutatkozó új Jeremie-alapok - köztük az Alliance Jura Hongrie, a Valor Capital, a Perion Invest, a Portus Buda Group FMC és a Core Venture is - erős versenyre számíthatnak a kockázati tőkepiacon, hiszen egyrészt mindössze alig két évük van a tőkekihelyezésre, másrészt még a korábbi Jeremie körök alapkezelői is keresik a befektetési lehetőségeket.

Ugyanakkor az élesedő verseny stratégiaváltásra is ösztönözheti az alapokat, mivel a hatékonyság érdekében növelniük kell a befektetéseik átlagos méretét, valamint aktív projektszerzési stratégiát is ki kell dolgozniuk. Kevésbé lesz követhető az az irány, hogy az alapok csak az őket megkereső projektötletekből szemezgetnek.

A február végi eseményen szakértők, tapasztalt befektetők és elismert tanácsadók osztják meg álláspontjukat, véleményüket a program eddigi eredményeiről, sikertörténetekről, buktatókról, a kockázati tőkebefektető-keresésre való tudatos felkészülés fontosságáról. A szakmai konferencián előadóként részt vesz többek között Garamvölgyi Balázs, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója, Tánczos Péter, az Euroventures Zrt. Managing Partnere, valamint Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO ügyvezető partnere is.

A nemzetközi viszonylatban is hatalmasnak számító források, a magyar startupok fokozott várakozása, a piac nagy elvárásai és a rendelkezésre álló rövid idő tehát hatalmas kihívások elé állítják az új kockázati tőkepiaci szereplőket. Hogy a különböző profilú alapok merre veszik az irányt és milyen projektek, milyen feltételekkel számíthatnak friss tőkére, kiderül február 27-én a HVCA és az M27 ABSOLVO közös rendezvényén, a Continental Hotel Zarában, amire a StartupCafe olvasói most 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt, 8000 forintos áron.


 
 
CC BY NC SA