Intel Business Challenge legjobb 24 startupja között a SmartVineyard

Az Intel Business Challenge európai döntőjébe jutott a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia. A szakmai zsűri több száz jelentkező közül választotta ki az verseny legjobb 24 projektje közé a magyar SmartVineyard-ot, ami idén már több díjat is kapott.

Az évről évre megrendezésre kerülő Intel Business Challenge Europe a kontinens egyik legrangosabb startup versenye. Az IBC célja a fiatal vállalkozások innovációs tevékenységének elősegítése elsősorban a természettudományos és a műszaki innovatív szakterületeken. A benyújtott pályázati anyagok közül szakmai zsűri választja ki a legjobb 24 csapatot, akik idén az Intel által szervezett, háromnapos vilniusi döntőben mérhetik össze tudásukat szeptember elején.

A jelentős pénznyeremény (50 000 USD) mellett a legjobb öt projekt automatikusan bejut az egyesült államokbeli Intel Global Challenge döntőjébe. A Szilícium-völgyben megrendezésre kerülő végső megmérettetésen a tét óriási, hiszen a csapatok egy héten át szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és nemzetközi üzleti szakemberektől kaphatnak támogatást, és természetesen lehetőségük van ötleteiket „eladni” és befektetők támogatását megnyerni.

Idén magyar vonatkozása is van a megmérettetésnek: több száz jelentkező közül választották az Intel Business Challenge legjobb 24 projektje közé a magyar fejlesztésű SmartVineyard – Szőlőőr technológiát, mely nem csak hazánkban, hanem a világon is egyedülálló. A SmartVineyard készülékek olyan precíziós szenzorokkal vannak ellátva, melyek a szőlőbetegségek kialakulásában szerepet játszó időjárási paramétereket hivatottak mérni.

A készülékek mobil adatkapcsolat segítségével továbbítják a mérési eredményeket a szerverek felé, ahol a rendszer kiszámolja, hogy az egyes szőlőbetegségek elszaporodására milyen mértékben kell számítani az adott területen. A gazdálkodók pedig egy online felületen figyelemmel tudják kísérni nem csak az időjárási paraméterek változásait, hanem a fertőzések intenzitását is.

Az elmúlt időszak nem csak az Intel Business Challenge döntőjébe kerülés miatt volt sikeres a SmartVineyard csapata számára. Az idei évben külön elismerést kaptak a Magyar Innovációs Nagydíjon és bejutottak a Cambridge-i Egyetem által szervezett CUTEC startup verseny legjobb 10 projektje közé is. A cégnek egy év alatt sikerült mind bevételeit mind pedig alkalmazottainak számát megdupláznia. A remek csapatnak, valamint a technológia újszerűségének köszönhetően a SmartVineyard felhasználók száma pedig megháromszorozódott az elmúlt idősszakban: az ügyfelek között megtalálhatók a legnívósabb hazai borászatok, neves szőlészek, kisebb borászatok, hegyközségek, külföldi borászati iskolák is.


 
 
CC BY NC SA