8 fontos lépés, hogy hogyan indíts vállalkozást kevés tőkével

Sokszor fordul elő, hogy várólistára kerülnek ötletek, mivel nincs megfelelő pénzügyi háttér a megvalósításhoz. Jonathan Lang nyolc pontban foglalta össze, hogy hogyan indulhat el egy vállalkozást kevés vagy semennyi pénzbőli. A cikk Kéri Márton fordítása.

Sokszor fordul elő vállalkozókkal, hogy rendelkeznek egy nyerő ötlettel, de várólistára rakják, mivelnincs megfelelő pénzügyi hátterük a megvalósításhoz. Arra számítanak, hogy az ötletük soha nem fog valóra válni, hacsak nem találnak egy meghatározó kockázati tőke befektetőt. Pedig ha az ötleted nincsen jól kigondolva és megtervezve a kezdetől, nincs az a pénz mennyiség, ami sikeressé tudná tenni. Van egy jó ötleted, de nincs hozzá pénzed? Ne hagyd, hogy ez megállítson! Igen lesznek nagyon hosszú napjaid kevés alvással. Igen stresszes leszel, de azok, akik igazán akarják, el fogják érni a céljaikat.

1. Azzal foglalkozzon a céged, amihez értesz

Ahelyett, hogy olyan területre merészkednél, amihez nem értesz, legyél benne biztos, hogy a vállalkozásodnak a tevékenysége olyan, amiben képzett és jó vagy. Minél kevesebb külső tényezőtől függsz, annál jobb. Ha a vállalkozásod a saját mesterséged köré építed, csökkenteni tudod a külső segítségek igénybe vételét, ezzel pénzt spórolhatsz meg a vállalkozásod számára.

Ugyancsak, a saját tudásod sokszor kulcs szerepet játszik abban, hogy a vállalkozásod a terveid szerint alakuljon.

2. Mindenkinek mondd el, hogy mit csinálsz

Beszéld meg a családoddal, barátaiddal, üzleti partnereiddel és volt kollégáiddal, hogy mit szeretnél csinálni. Hívj és küldj email-t minden ismerősödnek, tedd az új vállalkozásodat elérhetővé közösségi felületeiden. A barátaid és a családtagjaid segíteni tudnak a hírek terjesztésében, a volt kollégáid és üzleti kapcsolataid pedig be tudják mutatni a márkádat az ő üzleti ismerőseiknek. Ezek által be tudod mutatni a vállalkozásodat egy sokkal szélesebb rétegnek.

3. Kerüld a fölösleges kiadásokat

Nagyon sok kiadásod lesz, és ezeknek nagy része elkerülhetetlen. Amit viszont el tudsz kerülni, az a túlköltekezés. Vegyünk alapul például egy névjegykártyát. El tudsz költeni $1.000 ötszáz db fém névjegykártyára, amik ugyan nagyon „lazán” néznek ki, vagy tudsz $10-ból szintén ötszáz tradicionális névjegykártyát készíttetni. Racionalitás a kezdeteknél jelentheti a különbséget a sikeres és a bukott vállalkozás között.

4. Ne temesd be magad adóssággal

Van egy okos és egy öngyilkos útja a hitel használatnak, amikor a vállalkozásodat indítod el. Új számítógépek, irodai berendezések, telefonok és egyéb kellékek költségei nagyon gyorsan össze tudnak adódni. Ahelyett, hogy mindent egyszerre vásárolnál meg hitelből, a céged bevételéből finanszírozd a kiadásaidat. Ha az adóssággal járó stresszt el tudod kerülni, az nagy eséllyel növeli az új vállalkozásod jövőbeni sikerességét.

5. Figyelj a kintlévőségekre

Ha a vállalkozásod kiskereskedelemmel foglalkozik, akkor ez rád nem vonatkozik, de ha szolgáltatást kínálsz, mint például tanácsadás vagy eszközök kiskereskedelemre akkor biztosra kell menned, hogy a fizetési rendszered jól ki van gondolva. Kiskereskedelem esetén egyből kifizetik az ellenértéket, míg szolgáltatás esetén a legtöbb esetben csak később fizetnek.

6. Építs fel sweat equity-t (pénzen túli értékek pl.: idő, munkaerő, energia)

Amikor először elindítottam a vállalkozásomat éjjel-nappal dolgoztam és minden részét a vállalkozásnak én kezeltem, beleérte a marketinget és a növekedést. Minden egyes óra, hosszú nap, amit bele fektetsz, az nem a semmiért van. Te egy márkát építesz és a kemény munkád nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megnöveld az értékét a vállalkozásodnak. A befektetett munkád és időd akkor jön leginkább számításba, amikor úgy döntesz, hogy eladod egy részét a vállalkozásodnak.

7. Használd ki a reklám és marketing lehetőségeidet

Sok lehetőség van arra, hogy felhívd a figyelmet a vállalkozásodra, anélkül, hogy bankot robbantanál. A közösségi média egy jó platform arra, hogy kiszélesítsd a vonzáskörödet és új vásárlókkal találkozzál. Ugyancsak felajánlhatod a helyi médiának a szaktudásodat.

Hozz létre annyi közösségi média kontaktot, amennyit csak tudsz, és adj választ minden egyes kérdésükre. Ez elvezethet odáig, hogy lokális vállalkozóként tekintsenek rád, ami plusz ingyenes lehetőségeket biztosít a vállalkozásod számára.

8. Állj készen a kemény munkára

A kemény munka az egyik alapja annak, hogy beindítsd a vállalkozásodat, ha kevés pénz áll a rendelkezésedre. Így készen kell állj arra, hogy mindenedet feláldozd azért, hogy a végén sikeres vállalkozást vezess. Ez jelenthet hideg hívásokat, vásárlói támogatást, számlákkal és könyveléssel való tevékenységet vagy bármilyen más feladatot a vállalkozásoddal kapcsolatban. Sok féle dolgot kell majd csinálnod, és ez meg fogja követelni azt, hogy az időd nagy részét erre szánd, ha igazán sikeres akarsz lenni.

Ne hagyd azt, hogy a limitált pénz mennyiség megakadályozza azt, hogy egy jó ötletet megvalósíts. Nehéz lesz és lesz egy pár stresszes szituációd? Természetesen igen, de ez is része a vállalkozásnak.

Eredeti cikk: "8 Musts to Start Your Business With Little to No Capital", fordította Kéri Márton.


 
 
CC BY NC SA