Az Intel Business Challenge három legjobbja között a SmartVineyard

Dobogós helyezést ért el a világ egyik legrangosabb startup versenyén, az Intel Business Challenge európai döntőjén a hazai fejlesztésű, szőlővédelmi technológiát kidolgozó SmartVineyard csapata. A zsűri a 24-es mezőnyből választotta ki a projektet.

Az Intel Business Challenge idei régiós döntőjében dobogós helyen végzett, a 4000 csapatból kiválasztott, majd 24 startup között megméretetett magyar vállalat. A vilniusi döntőn hatalmas elismerést kapott a SmartVineyard csapata, akik helyezésükkel nemcsak Magyarországot, hanem gyakorlatilag Európát is képviselik majd a novemberi egyesült államokbeli döntőn. A szőlőbetegségeket detektáló és előrejelző szenzorhálózat fejlettsége, a cég dinamizmusa nem csak az üzleti mentorok, hanem a pénzügyi szakemberekből álló zsűri körében is elismerést váltott ki.

A zsűri a 24-es mezőnyből választotta ki a kilenc legerősebb, befektetésre leginkább javasolt projektet, akiknek az utolsó napon kellett összemérniük tudásukat és üzleti potenciáljukat. A SmartVineyard harmadik helyezést érő prezentációját Árendás Csaba ügyvezető tartotta meg, olyan neves szakemberekből álló zsűri előtt, mint Marcin Hejka, az Intel Capital ügyvezetője, Allan Martinson (MTVP / Polar Ventures), vagy éppen Julie Meyer az Ariadne Capital ügyvezetője, és az EntrepreneurCountry alapítója.

A díj és az egyesült államokbeli nemzetközi döntőben való szereplés a lehető legjobbkor jött a SmartVineyard számára, mert jelenleg éppen befektetőket keresnek. A nívós díj kiválóan jelzi, hogy a cég által kijelölt termékfejlesztési elképzelések, a megvalósítani kívánt üzleti modell, az értékesítési és marketing stratégiák mind átgondoltak, jól megfogalmazottak, és várhatóan további szép sikerekhez fogják juttatni a csapatot.

A SmartVineyard technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét, a szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.

A technológia népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy olyan neves használói vannak, mint például a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Szent Gaál Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Varsányi Pincészet vagy a Tringa Borpince.


 
 
CC BY NC SA