Egy évük maradt a JEREMIE pénzek kihelyezésére a tőkealpoknak

Egyre sürgetőbb a JEREMIE pénzek kihelyezése a kockázati tőkealapoknak, hiszen ha 2015 december 31-ig nem fektetik be azokat, akkor küldhetik vissza Brüsszelbe. Ez azt is jelentheti, hogy most talán kedvezőbb feltételekkel juthatnak a cégek tőkéhez.

A legtöbb JEREMIE alapnak 2015. december 31-ig kell kihelyezni a kockázati tőkebefektetésre rendelkezésre álló forrásokat, így rizikós lehet számukra, mikor döntenek egy befektetés mellett, mert ha kicsúsznak az időből, vissza kell fizetniük a kapott pénzt – pontosabban nem hívhatják le. Ez nagyon jó lehetőség viszont a befektetői tőkére vadászó cégeknek, mert jobb feltételekkel szerezhetnek forrásokat a némileg kényszerhelyzetben lévő alapoknál.

A kockázati tőke alapkezelőknek 2015 első felében kell lépniük, ha el akarják költeni az összesen körülbelül 50-60 milliárdnyi gazdát kereső forrást, hogy a 2015. decemberi 31-es határidőt tartani tudják. Azonban a befektetési folyamat igen időigényes. Először részletesen megvizsgálják az üzleti tervet, majd többkörös tárgyalások utánt jön a befektetési ajánlat, amit további körülbelül 1-2 hónap egyeztetés követ a feltételekről, és az aláírás után sem utalják egyből a pénzt, átvilágítás következik, végül a tranzakciós dokumentumok véglegesítése.

Minden afelé mutat, hogy a kockázati tőkések a források kihelyezésének reményében hajlandóak lehetnek a korábbi feltételeikhez képest ésszerű engedményeket tenni a szerződések megkötésekor, így a vállalkozások, startupok jobb feltételekkel juthatnak tőkéhez, ugyanakkor vannak dolgok, amikből biztosan nem hajlandóak engedni. Ezek azok a minimum biztosítékok, amelyek megvédik a befektetéseiket.

Az egyik ilyen biztosíték az üzleti tervtől való súlyos eltérés kezelésének esetére, vagy a cég indokolatlan eladósítására, a részvények eladására vonatkozó vétójog. A másik az úgynevezett drag along jog, amivel a tőkések a részesedésük értékesítése, a kilépésük – úgynevezett exit – miatt közös cégeladás jogát biztosítják be, vagyis ha úgy érzik, hogy a részesedésükért, a vállalatért ajánlott vételár, így pedig a megtérülésük megfelelő, akkor tovább tudják adni a céget. Előbbiekhez tartozik még a likvidációs elsőbbségi jog is, ami például lehetővé teszi, hogy felszámolás esetén, először a befektető jusson hozzá a pénzéhez, ezzel minimalizálva veszteségét.

A felsoroltak közül biztosan nem fognak teljesen engedni a befektetők, hiszen van egy pont, ami felett nem vállalhatnak kockázatot, inkább nem hajtják végre a befektetést, mondhatni visszaküldik a pénzt Brüsszelbe. Azonban a befektetésre érett cégek most mindenképp jobb pozícióból tárgyalhatnak és talán kedvezőbb feltételekkel juthatnak tőkéhez.


 
 
CC BY NC SA