2.1 milliárd forinttal segíti a Gazella startupokat a Start Garancia

A Start Garancia Zrt. kifejezetten a Gazella Program támogatására dolgozta ki innovációs garancia termékét, amellyel a startupok teljesíteni tudják biztosítéknyújtási kötelezettségüket a harmadik és negyedik alprogramban támogatást elnyert vállalkozások.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 júniusában hirdette meg a „Technológiai start-up ökoszisztéma építése” elnevezésű pályázatot. A pályázaton kiválasztott négy akkreditált technológiai inkubátornak a vállalkozások számára az elnyert támogatás 20%-át kitevő magán- vagy kockázati tőkebefektetést kell biztosítaniuk.

A startupoknak a támogatási előleg igényléséhez, valamint a fenntartási időszakra biztosítékot kell nyújtaniuk. A biztosíték mértéke az előleg értékének 100 százaléka, továbbá 50 millió forintot meghaladó támogatás esetén a teljes támogatás 50 százaléka, az 1-3 éves fenntartási időszakra.

A Start Garancia Zrt. kifejezetten a Gazella Program támogatására dolgozta ki innovációs garancia termékét, amellyel a startupok teljesíteni tudják biztosítéknyújtási kötelezettségüket. A társaság innovációs garanciáját a harmadik és negyedik alprogramban támogatást elnyert vállalkozások vehetik igénybe.

„A Start Zrt. garanciája biztosítékot kínálva támogatja a program sikeres megvalósulását, azáltal, hogy a bankgaranciánál és az ingatlan jelzálogjognál kedvezőbb feltételekkel nyújt megoldást a biztosíték előteremtéséhez” – emelte ki Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója.

A Start Garancia Zrt. minimum 10, maximum 80 millió forint értékű garanciát vállal, évi 2,5%-os garanciadíj mellett, az elnyert támogatás értékének 100%-ára. Garanciájával a Start vállalja, hogy amennyiben a támogatást elnyert vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben rögzített feltételeket és a támogatást vissza kell fizetnie, de ezt nem tudja teljesíteni, akkor a vállalkozás helyett a Start Zrt. áll helyt, mint kezes.

A Start Zrt. kockázatainak csökkentése érdekében az általa vállalt kezesség értékének 10%-ára készfizető kezességet kér a startup vagy az inkubátor tulajdonosától vagy harmadik fél gazdasági társaságtól.

Start Garancia Zrt. a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest Zrt. tulajdonában álló társaság 2006 májusában jött létre, azzal a céllal, hogy  pénzügyi termékeivel elősegítse a hazai kis- és középvállalatok (KKV-k) hozzájutását fejlesztési célú tőkéhez és vissza nem térítendő európai uniós támogatásokhoz.


 
 
CC BY NC SA