Még jelentkezhetsz a Climate-KIC klímainnovációs programjára

A Climate-KIC program hazánkban 2012 óta folytatja európai módszertanú inkubációs programját. Van egy klímaváltozáshoz kapcsolódó ötleted, de nem tudod hogyan lehetne belőle vállalkozás? Jelentkezz a tavaszi akcelerációs programba 2015. március 10-ig!

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő, Climate-KIC program hazánkban 2012 óta folytatja európai módszertanú, inkubációs programját, amely további hat európai régió részvételével zajlik. A hazai inkubáció sikerét mutatja, hogy a 6 régiós központtal működő programban tavaly 28 db start-up piacra lépésenek támogatása zajlott, továbbá 7 db start-up sikerrel szerepelt a Climate-KIC európai szintű ötletversenyén, amely 11 országban megrendezésre.

A klímainnovációs program célja, hogy olyan innovatív mikro-vállalkozások létrejöttét és piacra lépését támogassa, amelyek termékei és szolgáltatásai csökkentik a globális széndioxid kibocsátást, továbbá biztosítják az önfenntartó gazdasági fejlődést és innovatív üzleti megoldások révén élhetőbb világot alakítanak ki. Összefoglalóan képesek ún. klímainnovációs piaci működésre.

A 3 szinten zajló oktatási modellben a részt vevő start-up-ok piaci „gyorsító” támogatást, ún. akcelerációt kapnak. Ennek során szintenként 2-2 napos, ún. „bootcamp” módszertanú képzésben sajátítják el az üzleti tervezés és pénzügyi modellezés fortélyait. Az akceleráció része - a nemzetközi piaci működésre történő aktív felkészítés mellett - a kockázati tőkeszerzéshez szükséges üzleti, retorikai képzés. Az akceleráció direkt pénzügyi támogatást tartalmaz, amely Európai Uniós, brüsszeli forrásból származik. A támogatást a sikerrel teljesítő és fejlődő start-up-ok kapják cégenként 5 – 10 ezer euró értékben.

A tavaszi akcelerációs programba 2015. március 10-ig lehet jelentkezni a Klímainnováció.hu portálon weboldalon, olyan innovatív mikrovállalkozásokkal, amelyek önfenntartó és környezettudatos szellemiség alapján működnek vagy terveznek nemzetközi piacra lépni.

A jelentkezés során kiemelt témák az alternatív energiával, az organikus anyagtechnológiával, a hulladékgazdálkodással, valamint a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos innovációk. Továbbá a programba jelentkezhetnek még azok a start-up, amelyek ún. Smart Cities vagy akár ún. Green Vehicles innovációs területen tevékenykednek, vagy szoftveres és informatikai megoldásokat nyújtanak a fenti témában működő vállalkozásoknak.


 
 
CC BY NC SA