In memoriam Záboji Péter

Július 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Záboji Péter, a hazai startup világ minden tagja által tisztelt meghatározó alakja. Péter bízott a jövőben: úgy gondolta fontos a hitet is visszaadni a fiataloknak, hogy érdemes küzdeni és saját lábon állni.

Mélységesen lesújtott bennünket a szomorú hír, hogy július 3-án elhunyt Záboji Péter, az European Entrepreneurship Foundation (EEF) elnöke és alapítója, a magyar startup világ mindenki által tisztelt meghatározó alakja. Pétert szakmailag is, emberileg is a legnagyobbak között tartottuk számon.

Záboji Péter üzleti angyal, kockázati tőkés, a vállalkozói tehetségek felkutatója volt. Komoly nemzetközi karriert futott be olyan nemzetközi nagyvállalatoknál, mint az IBM, a Siemens vagy a Bosch Telecom. A tízezer fős Bosch Telekom cég vezetése volt az utolsó “munkahelye”. Ezt követően angyal befektető és entrepreneurship professzor lett a világ egyik legnevesebb gazdasági iskolájának számító INSEAD-nál.

2005-ben létrehozta az European Entrepreneurship Foundation-t (EEF), amely akcelerátor kurzusaival lett ismert, először Nyugat-Európában, majd 2009 óta Budapesten is. Sajátos filozófiájú és módszerű alapítványa tehetséges fiatalokat segít a vállalkozási gyakorlat elsajátításában. Az általa szervezett kurzusokon eddig több százan vettek részt Budapesten, Pozsonyban, Prágában, Kolozsváron, és sokuknak sikerült megadni a kellő kezdőlökést, hogy saját üzletbe fogjanak.

Havonta egyszer összegyüjtötte a hazai tehetségeket, befektetőket, vállalkozókat, s ezeken az eseményeken minden a jövőről szólt. Új kapcsolatok születtek, befektetések, üzleti partnerségek. A First Monday fogalommá vált a hazai kapcsolatépítésben, ahová kezdetben csak a kiválasztott kevesek mehettek el, majd mikor ráébredt, hogy mennyi mindenkinek lehet hasznos a rendezvény mindenki előtt megnyitotta a lehetőséget.

2014. március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a “vállalkozói kultúra magyarországi térnyerése érdekében folytatott tevékenysége elismeréséül”. Még ugyanebben az évben jelent meg “Startup, Felnőtteknek!” című könyve, amely nem csak a kezdő vállalkozóknak és vállalkozásoknak ad kapaszkodót, hanem azoknak a közepes és nagyvállalatoknak is, akik nem tudják, hogyan újuljanak meg.

Legutóbb 2015 május végén, a TechShow eseményen prezentált új startup csapata nevében, a tőle megszokott fiatalos lendülettel, páratlan plasztikussággal és tiszteletet parancsoló hozzáértéssel.

Péter bízott a kisvállalkozások jövőjében: úgy gondolta fontos a hitet is visszaadni a fiataloknak, hogy érdemes küzdeni, érdemes a saját lábon állni.


 
 
CC BY NC SA