Power Angels: új angyal befektetőket tömörítő csapat alakult

Power Angels néven alapítottak a hazai IT és pénzügyi világ nagyjai angyal befektetőket tömörítő nyitott kört, melynek célja, hogy az erősen szabályozott Jeremie alapok kifutása után egy rugalmasabb, piaci alapon működő támogatói rendszert építsen ki.

Az angyal befektetőket tömörítő Power Angels tagjai a befektetői és startup világ teljesen eltérő szegmenseiből érkeztek: Késmárki László és Balogh Péter az egyik legsikeresebb magyar gyökerű informatikai vállalkozás, az NNG alapítói, Oszkó Péter egykori jeremie-s alapvezető, most az OXO labs-et irányítja, Polgár András a ValDeal Innovációs Zrt.-től jött, Domonkos András pedig a Lombard Csoport létrehozójaként szállt be a Power Angels mögött álló zrt.-be.

A 250 millió forintos tőkével induló cég nem egy zárt csoport: már a közeljövőben várható az alapítói kör további bővítése és újabb neves, ismert szereplők csatlakozása.

A Jeremie alapok egy erős evolúciós ugrást eredményeztek a magyar startup oköszisztéma kialakulásában, azonban a hirtelen jött uniós tőke a piac torzulását is okozta. Normális esetben egy alapkezelőnek több befektetőtől kéne forrásokat bevonnia, de ez Magyarországon nem alakult ki, ráadásul a Jeremie alapok struktúrájuknál fogva sem alkalmasak arra, hogy további fejlődés motorjai legyenek. Ennek egyik oka, hogy például forráskihelyezésük határidőhöz van kötve, ráadásul földrajzi korlátai is vannak, hiszen Pest megyét kizárták a programból, miközben a cél éppen Budapest "startup fővárossá" fejlesztése lenne.

"Az EU-s forrású pénzek nyilvánvalóan segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére. Fontos, hogy mielőbb megjelenjen, illetve bővüljön a ténylegesen piaci alapon gondolkodó és tevékenykedő, színtiszta üzleti logikát követő befektetői kör, akinek a működését nem korlátozzák statisztikai elvárások, cserébe viszont nem mesterséges hozamelőnyből, hanem tényleges cégértékből és valós hozzáadott tudásból próbálnak többletértéket generálni és a befektetéseket sikerre vinni – mondta el Balogh Péter.

A Power Angels alapítói – akik a Jeremie alapok befektetési időszakának záródásával egy komolyabb piactisztulásra számítanak – kizárólag magánvagyonukból 250 millió forintos kezdő tőkével indították el a céget, de azt a befektetési lehetőségek arányában tovább is szándékoznak bővíteni, csak olyan korai fázisú startupokra vadásznak, akik globális ambíciókat táplálnak.

Az angyal befektetőktől legfeljebb 50 milliós tőkére számíthatnak a cégek, amelyekből várhatóan 40-50-en kerülnek majd a Power Angels portfóliójába.


 
 
CC BY NC SA