2,5 milliárd forint segíti startup cégek nemzetközi piacra lépését

A komplex GINOP-3.1.3-15 program részeként mentorhálózat épül ki a nemzetközi részvétel elősegítése érdekében. A tudás és kapcsolatbővítés, valamint a lehetőségek helyben történő feltárása és kiaknázása érdekében képzéseket és rendezvényeket is szerveznek.

IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása címmel kiemelt felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP-3.1.3-15-IKT). A felhívás keretében egy olyan projekt támogatása a cél, amely segíti a hazai, kevésbé fejlett régiókban működő infokommunikációs és távközlési (IKT) startup vállalkozások nemzetközi piacra lépését, növeli a kapcsolati tőkét, valamint erősíti a szektor szereplőinek együttműködését.

"Magyarország kormánya ösztönözni kívánja az innovációs fázis utáni piaci bevezetést, a termékfejlesztést és piacra vitelt. A külföldön is versenyképes IKT vállalatok nemzetközi piacokra jutási képességének növelése nemzetgazdasági szempontból elengedhetetlen" – hangsúlyozta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Az összesen 2,5 milliárd forint keretösszegű konstrukció a 2014–2020 közötti időszak infokommunikációs fejlesztése, a Digitális Magyarország komplex kormányzati program részeként jelent meg, a felhívásra támogatási kérelmet kizárólag a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség mint központi költségvetési szerv nyújthat be.

A projekt megvalósításában kiemelt szerepe lesz a mentoroknak, akik tevékenységükkel (szakértői, tanácsadási tevékenységek, információnyújtás, konferenciák, képzések megszervezésében való részvétel, nemzetközi piaci kapcsolatok becsatornázása, projekt akvizíció, célzott tárgyalások szervezése) helyi szinten segítik az IKT startup vállalatok nemzetközi piacra lépését, befektetéshez jutását, a működésük során felmerülő akadályok feltérképezését és azok elhárítását.

A Digitális Magyarország olyan komplex kormányzati program, amely négy pillérre építkezve – digitális infrastruktúra, digitális közösség és gazdaság, digitális állam, digitális készségek – a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki céljául.


 
 
CC BY NC SA