Ötmilliárdos állami pályázat inkubátorok létrehozására vidéken

Megjelent az új ötmilliárdos Innovációs Ökoszisztéma pályázat, amelynek célja a startup vállalkozások alapítását ösztönző inkubátorok megerősítése, továbbá a kezdeti fázisú innovatív vállalkozások fejlesztése a Közép-Magyarország térségen kívül is.

Az Innovációs Ökoszisztéma pályázat (GINOP-2.1.5-15) a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző inkubátorok megerősítését célozza. A program célja, hogy az inkubációs tapasztalattal rendelkező szereplők tudását felhasználva olyan régiós startup központok jöjjenek létre, melyek lehetőséget biztosítanak az innovatív ötletek felszínre kerülésének és megvalósításának.

Az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) olyan pályázati felhívás koncepcióját dolgozta ki, mely komplex módon támogatja az induló innovatív vállalkozásokat, valamint a kezdeti növekedésük meghatározó feltételeit biztosító inkubátorokat. A startupok fejlesztésére, képzésére és a piacra lépés ösztönzésére a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki pályázatot és az üzleti alapon megítélt támogatást közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások.

Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztését ösztönzi. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

A program első fázisban az inkubátorok alapítását célzó vállalkozások pályázhatnak a startup ökoszisztéma fejlesztésére elkülönített forrásokért, inkubátor létrehozására. A sikeres pályázók, az inkubátor megszervezését követően már közvetlenül a startupoknak szóló pályázatokat írhatnak ki. Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról.

Az inkubátorok az elnyert támogatásból legfeljebb 20%-ot használhatnak saját működési költségekre, a fennmaradó részt az általuk kiválasztott startupoknak kell továbbadniuk, projektenként legfeljebb 60 millió forintot juttatva. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-nak megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba, amivel legfeljebb 24%-os arányban maga is résztulajdonossá válik.

A Innovációs Ökoszisztéma felhívás 5 milliárd forintos keretösszege a GINOP uniós forrásaiból származik, tehát a vidéki startup közösséget hivatott kiépíteni. Egy-egy inkubátor 3 éves futamidővel legfeljebb 600 millió forintot vissza nem térítendő támogatást igényelhet programja megvalósítására.

A pályázatot az NKFI Alapból finanszírozott 1,5 milliárd forintos kiírás követi majd, amely már a Közép-Magyarország régió már meglévő innovációs ökoszisztémájának erősítésére, dinamizálására szolgál, hiszen erre az uniós források egyáltalán nem használhatók fel.


 
 
CC BY NC SA