Ügyes jogi trükk miatt működhet az Uber pótló magyar Car4you

Az Uber által üresen hagyott piacra pályázik a magyar Car4you. A cég megoldásának lényege, hogy ugyan külön kell az autót és sofőrt kérni, de mindkettőt ugyanabban az appban lehet megtenni. A szolgáltatáson egyelőre nem talált fogást egyetlen hatóság sem.

Találékony a magyar, szokták mondani. A magyar fejlesztésű Car4you lényege: ha már nem rendelhet a felhasználó közösségi autót, béreljen autót és sofőrt egyszerre – akár 25 percre, egy út erejéig. A Car4you pedig nem tesz mást, mint alkalmazásával megkönnyíti ezt az elsőre bonyolult konstrukciót, lehetővé teszi, hogy egyszerre két szolgáltatást vegyen igénybe a felhasználó.

Az autókölcsönzéshez és a sofőrkölcsönzéshez sem kell BKK engedély, mert a Car4you nem végez közlekedés-szervezést, mint ahogy tette ezt például az Uber. A cég tehát egyszerre két szolgáltatást nyújt, a végeredmény pedig ugyanaz, amit az Uber tudott.

"A céget egy hónap alatt többször is ellenőriztek a Budapesti Közlekedési Központ és a NAV is, de egyszer sem találtak kivetnivalót a működésben" – mondta a Forbes.hu-nak dr. Tatár Jeromos, a cég jogásza.

A tarifa a taxizásnál kedvezőbb, a kombinált szolgáltatásnál (tehát sofőr és autó egyszerre, merthogy külön-külön is lehet) 450 forintos kiszállási díj mellett 210 forint kilométerenként. Összehasonlításként: a fővárosi alap kilométerdíj 280 forint, az Uber pedig 130 forintos kilométerdíjjal lépett 2014-ben piacra. Az egy hónapja indult és egyelőre csak Budapesten elérhető szolgáltatást szeptember közepe óta közel hétezren vették igénybe, tízezren töltötték le az applikációt. Az autóflotta jelenleg 60 autóból áll, de folyamatosan keresnek új, autót biztosító partnereket, így sofőröket is.

Regisztráció, valamint személyes találkozó után bárki lehet sofőr, aki elmúlt 21 éves, van jogosítványa és vezetői gyakorlata. Az autókat műszakilag átvizsgálják és figyelnek arra, hogy 4-5 évnél nem régebbi, felső-középkategóriás kocsik legyenek, sőt, tervezik, hogy elektromosat is lehet majd választani. Ahogy abban is bíznak, hogy a fővárosi megtapadás után vidéken is elérhető lesz a szolgáltatás.


 
 
CC BY NC SA