Hiventures néven folytatja működését a Corvinus Kockázati Tőkealap

Hiventures néven, új célok mentén folytatja működését az MFB Csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealap. Hét éves időszakra számolva összesen 50 milliárd forintból 1200-1300 céget támogat a rövidesen létrejövő, állami tulajdonú kockázati tőketársaság.

A Hiventures az MFB Csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg is zajló átalakításával létrejövő, állami tulajdonú kockázati tőketársaság lesz. A társaság által kezelt alapok mérete 7 éves időszakra számolva összesen 50 milliárd forint, amely Magyarország valamennyi régiójában kihelyezésre kerülhet.

A Hiventures az uniós forrású, GINOP-8.1.3/A-16 jelű pályázat megjelenését követően már 50 milliárd forint értékű tőkekerettel fog gazdálkodni. A befektethető tőkekeretből 30 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretösszegéből, a most társadalmi egyeztetésre bocsátott GINOP-8.1.3/A-16 jelű pályázatból kerül finanszírozásra, 20 milliárdot pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. saját forrásból biztosít.

Az alapkezelő három tőketermékkel indítja el működését: 10 milliárd forinttal kívánja támogatni a pre-seed, 16 milliárddal a seed, 24 milliárddal pedig a startup fázisban lévő vállalkozások növekedését. Mindhárom termék esetében jellemző, hogy a befektetési döntések gyors és rugalmas, ugyanakkor minden esetben egyéni elbírálások keretében születnek meg.

A pre-seed szakaszban lévő cégeket az alapkezelő közvetlenül, illetve inkubátorokon keresztül közvetetten is finanszírozza. Az átlagos befektetés várhatóan 9 millió forint, a részesedés mértéke pedig 9 százalék lesz. A seed finanszírozás esetében prototípusfejlesztést és piaci megjelenést fognak finanszírozni, az átlagos kihelyezett összeg 20 és 120 millió forint között mozoghat. A startup fázisú befektetések a bevétel növelését és az értékesítés felfuttatását támogatják majd, átlagosan 350-500 millió forintos befektetési mérettel.

A tervek szerint az állami tőkeprogram keretében, 2020-ig több mint 1000, jellemzően inkubációs és magvető fázisban lévő vállalkozás juthat kockázati tőkéhez. A nagyobb rizikófaktor mellett működő cégek finanszírozása révén az alapkezelő nem csak segíti és kiegészíti az inkubátorok tevékenységét, de piacot is teremt a hazai tőkebefektetői szektor számára.


 
 
CC BY NC SA