Jönnek a FinTech startupok, komoly változás vár a bankszektorra

A FinTech startup-ok együttműködnének a pénzügyi szolgáltatókkal, azonban szkeptikusak azok digitális átalakulásra való felkészültségét tekintve, derül ki a Roland Berger kutatásából, melyben a tanácsadócég 248 cég véleményét kérte ki Európa 18 országában.

2015-ben világszerte mintegy 19 milliárd dollárt fektettek pénzügyi technológiai, másnéven FinTech cégekbe, amely közel 60%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A befektetők szerint ezek a pénzügyi-technológiai start-up vállalkozások innovatív termékeikkel képesek jelentős piaci részesedést rabolni középtávon a jelenlegi bankoktól és biztosítóktól.

Az ugyanakkor már most egyértelmű, hogy a FinTech cégek nem csupán versenyezni akarnak a hagyományos szolgáltatókkal. A felmérések szerint 86 százalékuk inkább együttműködne a pénzintézetekkel, 78 százalékuk szerint pedig a hagyományos szolgáltatókkal együttműködve szélesebb fogyasztói bázishoz tudnának eljutni. Figyelemre méltó, hogy háromból egy FinTech cég saját bevallása szerint nem lenne képes átvenni a jelenlegi bankok és biztosítók helyét.

"A FinTech cégek reálisan látják szerepüket a piacon: amellett, hogy folyamatosan kihívás elé állítják a pénzügyi szektort, tisztában vannak vele, hogy egyedül nehezebb forradalmat csinálni. A bankok és biztosítók ugyanakkor felgyorsíthatják digitális átalakulásukat a FinTech cégekkel való együttműködés által" – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője.

A FinTech cégek arra törekednek, hogy a pénzügyi szektor nagyágyúival partneri együttműködést alakítsanak ki, kevésbé érdekeltek a gyorsító (14%) és az inkubátor modellekben (9%). Úgy vélik, a bankok és biztosítók felvásárlásokkal és összeolvadásokkal fognak reagálni az új versenyhelyzetre. A FinTech cégek szkeptikusak azzal kapcsolatban is, hogy a pénzpiaci szereplők felkészültek-e a digitális átalakulásra. A start-upok 95 százaléka szerint az új belépők jobb digitális kompetenciákkal rendelkeznek, mint a hagyományos pénzügyi szolgáltatók.

A legnagyobb növekedési potenciált a megkérdezettek a befektetésekben és az eszköz menedzsmentben (55%), a tranzakciókban (54%), és a közösségi finanszírozásban (52%) látják. A vállalatok kétharmada komoly piaci növekedésre számít a szegmensben. A FinTech cégek jellemzően a B2B szegmensre koncentrálnak, de egyre növekszik azon start-upok száma, amelyek a lakossági ügyfelek kiszolgálásában is érdekeltek.

A startup vállalkozások alapításakor az alapján döntenek egy-egy ország mellett, hogy az mennyire tud képzett munkavállalókat biztosítani, milyen a szabályozási környezet és a szakmai hálózatok, továbbá vannak-e potenciális helyi befektetők. A FinTech cégeknek jelenleg az Egyesült Királyság, Írország és Franciaország kínálja a legjobb feltételeket.


 
 
CC BY NC SA