50 millió eurós kockázatitőke alapot indít az OXO Csoport és az EIF

Az OXO Csoport és az Európai Beruházási Alap (EIF) 50 millió eurós, nagyjából 15 milliárd forintos, közép-kelet európai startupokra specializálódott technológiai alapot hozott létre. Az átlagos befektetések mértékét 3 millió eurósra tervezik.

Az InnovFin Business Angels program keretében megállapodást írt alá az OXO Csoport az Európai Befektetési Alappal (European Investment Fund, továbbiakban EIF) egy közép-kelet európai startupokra specializálódott technológiai alap felállításáról. Az 50 millió eurós méretre tervezett OXO CEE Angel Fund indulása 2017 őszén várható, amely átlagosan 3 millió eurós tőkejuttatást kínál innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások számára.

Az OXO CEE Angel Fundot a Horizont 2020 program által támogatott InnovFin (Uniós Finanszírozás Innovátoroknak) kezdeményezés, az EU Kutatási és Innovációs Programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap segíti.

"A régióban szerzett tapasztalataink és az EIF ambiciózus, új európai vállalkozások támogatása iránti elkötelezettsége egy olyan partnerséget hozott létre, amely világszínvonalú innovációt teremthet és a vállalkozók egy új generációját segítheti a sikerhez" – mondta Oszkó Péter, az OXO csoport alapítója.

Az új Alap további sajátossága, hogy kiterjedt partnerséget alakított ki a régió angyalbefektetőivel, akikkel közös befektetéseket is tervez. Ezenfelül, az EIF mellett tapasztalt üzleti angyalok és közép-kelet-európai intézményi magánbefektetők alkotják az Alap befektetői körét.

Az OXO Csoport 2014-es indulása óta eddig már 40 céget vont be akcelerátor programjába és 20 céget juttatott befektetéshez. Kezelése alá tartozik a magyar angyal-befektetői piac több kulcsszereplőjét tömörítő Power Angels angyalbefektetői társaság. 2016-ban a Power Angels 8 korai fázisú technológiai cégbe fektetett be, és idén további 8-12, átlagosan 150 ezer eurós összegű befektetési tranzakciót tervez zárni.


 
 
CC BY NC SA