Fintech akcelerátort és kockázati tőkealapot indít az OTP

Pénzügyi fókuszú, nemzetközi akcelerátor programot indít fintech startupok számára az OTP, a Portfolionnal közösen létrehozott tőkealapjával pedig olyan cégekbe tervez fektetni, amelyekben növekedési potenciált, ígéretes fintech innovációt lát.

Az OTP sem akar lemondani a fintech cégek hozta innovációról. Mivel a legéletképesebb fintech ötleteket hozó startupok nemzetközi térben gondolkodnak, két új platformot indítanak. Az első egy akcelerátorprogram, a másik egy kockázati tőkeprogram lesz.

Az OTP akcelerációs programja a nemzetközi színtérről akar bevonni a startup vállalkozásokat. Az akcelerátor programra november 30-ig jelentkezhetnek a fintech megoldásokat kínáló startupok. A bejutott vállalkozásoknak egy 3 hónapos támogatói programban kell majd részt venniük jövő év február végétől.

Az új OTP digitális kockázati tőkealap, amit a bank befektetésekkel foglalkozó leányvállalata, a Portfolion kezel, a jövőben kockázati tőkebefektetésekkel segíti a fintech startupokat. Az alap a régióban keres ígéretes ötleteket, egy-egy céget kezdetben 100 ezer euró és 1 millió euró közötti befektetéssel támogatja majd. A tőkealap egyedi megállapodások alapján beszáll az akcelerátor programban részt vevő legígéretesebb cégekbe is.

Olyan szinergiákat, együttműködési lehetőségeket keresünk, amelyből mindkét fél profitálhat. A startupoknak jó, mert újításaikat egyből nagy tömegeken tudja kipróbálni, validálni - 3 milliós ügyfélbázis - illetve a bank a kiválasztott cégek rendelkezésére bocsátja informatikai rendszereit és adatbázisát - mondta Molnár András, a Portfolion vezérigazgatója.

A Portfolion 6-8 éves távlatban gondolkodik, úgy számolnak, hogy ez a korai fázisú befektetés mintegy 12-24 hónapra biztosítja a fejlődést, és ha a startup nemzetközi porondon is ígéretes, a Portfolion további befektetők bevonását is segíti majd. A Portfolionnál azzal számolnak, hogy tíz támogatott cégből átlagosan kettőből válhat regionális szereplő, és 3-4 cég jut el olyan termékig, amit be tudnak építeni majd az OTP kínálatába.


 
 
CC BY NC SA