Hatmillió euró befektetést kapott a Barion fizetési szolgáltató

Hatmillió euró első körös kockázati tőkét fektet a cseh Home Credit Group a magyar Barion fizetési szolgáltatóba. A Barion a tőkeinjekció segítségével termékfejlesztésbe és intenzív nemzetközi terjeszkedésbe kezd, első lépésként a közép-kelet-európai régióban.

Hatmillió euró kockázati tőkét fektet Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb lakossági pénzügyi szolgáltatója, a cseh alapítású Home Credit Group a magyar Barion Payment Zrt.-be. A hazai online- és mobilfizetési piac egyik vezető szolgáltatását már 2600 webáruház használja, illetve több mint 700 ezer ügyfél fizetett már a rendszerrel, többmilliárd forintos éves forgalmat lebonyolítva.

"Mindössze két év alatt, a kereskedő-partnerek számát tekintve az egyik piacvezető szolgáltatóvá nőttünk hazánkban és biztosak vagyunk benne, hogy a mostani befektetéssel ugyanezt a teljesítményt meg tudjuk ismételni más országokban is. Első lépésként a környező országokban fogunk terjeszkedni, később pedig a teljes Európai Gazdasági Térségre kiterjesztjük tevékenységünket, amelyre vonatkozóan már most is érvényes működési engedéllyel rendelkezünk" – fűzte hozzá Bíró Tamás, a Barion egyik alapítója.

A Barion a hazai fintech (pénzügyi technológiai) terület egyik sikercége. Két év alatt exponenciális növekedést tudott elérni a vállalkozás, ami az ügyfelek és üzleti partnerek számát illeti, ezzel pedig már neves külföldi kockázati tőkebefektető érdeklődését is sikerült felkelteni.

A Barion az elmúlt két évben, két lépcsőben mintegy 150 millió forint befektetést kapott hazai üzleti angyaloktól. Akkor többek között Pecsenye Roland, az eddigi legnagyobb hazai fintech felvásárlás lebonyolítója (a londoni székhelyű Misys becslések szerint 18 milliárd forintért vette meg 2014-ben az IND Group-ot), és Nemes Dániel (az egyik első magyar internetszolgáltató, a Telnet alapítója) tettek pénzt a cégbe. Ez alapozta meg a mostani külföldi tőkebevonást is.

A 6 millió eurós tőkebefektetés két lépcsőben valósul meg. A most lezárt első szakasz keretében 10 millió eurós cégértékelés mellett 2 millió eurót fektet be a Home Credit Group, melyért cserében a részvények 20%-át kapja meg. A következő 4 millió eurós befektetésre pedig a felállított, növekedésre vonatkozók KPI-k (teljesítmény elvárások) teljesülése esetén kerül sor. A Barion a tőkeinjekcióval termékfejlesztésbe és intenzív nemzetközi terjeszkedésbe kezd, első lépésként a közép-kelet-európai régióban.


 
 
CC BY NC SA