Rekord befektetési évet zárnak az európai technológiai startupok

Az európai technológiai szektor rekord évet tudhat maga mögött. Idén több mint kétszer annyi európai startup lépett tőzsdére, mint amerikai, ráadásul az új vállalatok túlteljesítették még a Szilícium-völgy egyes tőzsdére lépett vállalatait is.

Az Atomico kockázati tőkebefektető nemrég megjelent kutatásból kiderül, hogy a befektetők 2018-ban igen szépen kereshettek az európai technológiai startupokba irányuló befektetéseik után. Idén több mint kétszer annyi európai startup lépett tőzsdére (69), mint amerikai (28), ráadásul az új európai vállalatok jobban teljesítenek amerikai társaikhoz képest.

Emellett az Európában kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) végrehajtott technológiai társaságok részvényei átlagosan 222 százalékot emelkedtek ebben az évben. Ezzel szemben az amerikai IPO-kat követő részvényemelkedések átlaga mindössze 42 százalékos volt.

Az erős európai teljesítmény egyik oka, hogy itt a tőzsdék sokkal jobban kedveznek a kisebb cégeknek. Ezt támasztja alá, hogy a 69 európai technológiai IPO-ból 62 cég 1 milliárd dollár alatti piaci kapitalizációval rendelkezett.

A Starte of European Tech kutatás rávilágított továbbá, hogy egyre nő az európai unikornisok száma, vagyis azon startupoké, melyek értéke eléri az 1 milliárd dolláros álomhatárt. Az Atomico adatai szerint 17 új unikornis született idén Európában, ami duplája a tavalyi számnak. Ezek között van például két brit pénzügyi technológiai cég, a Revolt és a Monzo, illetve az észt fuvarmegosztó startup, a Taxify.

Az Atomico becslései szerint az idei év zárásakor az európai technológiai szektor rekord mennyiségű, 23 milliárd dolláros befektetést könyvelhet majd el, ami 5 milliárd dollárral több, mint öt évvel ezelőtt. Az európai tőkebevonás egyik legfontosabb forrása Kína, amely több mint 1 milliárd dollár értékben vett részt technológiai startup befektetési körökben ebben az évben.

Mindazonáltal az európai technológiai szektor kilátásai nem teljesen rózsásak. A kontinens ugyanis igencsak le van maradva az USA és Kína mögött a nyilvános internet- és szoftvertársaságok piaci részesedésének tekintetében. Mi több, az európai Stoxx 600 mutató technológiai vállalatai alulteljesítők voltak 2018-ban az S&P 500 technológiai vállalataival szemben.

Emellett az európai szabályozói környezet is komoly vitatéma, és igencsak megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok hozzáállása mennyire támogatja a technológiai startupok működését. Ezt támasztja alá, hogy a kockázati tőkebefektetők és a cégalapítók 49 százaléka szerint az európai szabályozók inkább megnehezítik a cégek helyzetét.


 
 
CC BY NC SA