250 millió forintos kockázati tőke befektetést kapott az AerinX

Felgyorsíthatja a repülőgépek átvizsgálását az AerinX kiterjesztett valóság alapú megoldása. A vállalkozás három lépésben 250 millió forintos befektetésben részesül az X-Ventures kockázati tőkealaptól, hogy egyedülálló rendszerével piacra lépjen.

Az AerinX egy olyan kiterjesztett valóság (AR) alapú rendszert fejleszt, mellyel a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó karbantartási munka lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és precízebbé válhat. Egy átlagos utasszállító külső felületi vizsgálata a jelenlegi módszerekkel másfél-két órát is igénybe vehet, az AerinX rendszerével ez az idő akár 20 percre csökkenthető, ami több 10 ezer dolláros megtakarítást is jelenthet.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a karbantartást végző mérnökök egy AR-szemüveg segítségével mérjék fel egy-egy felületi sérülés méretét és pontos elhelyezkedését. Az AerinX képes rá, hogy valós-időben, három dimenzióban a gép felszínére vetítse az adott gépmodellel kapcsolatos valamennyi releváns műszaki információt, beleértve a lemezvastagságot adott ponton, illetve a sérülés történetet is.

Az AerinX rendszere jelenleg működő prototípus fázisban van, a termék további fejlesztéséhez és a piaci bevezetéshez pedig három lépésben 250 millió forintos befektetést kap az X-Ventures kockázati tőkealaptól.

"Az X-Ventures három lépésben összesen 250 millió forintnyi kockázati tőkét fektet az AerinX-be. A kiterjesztett valóság ipari alkalmazása hatalmas robbanás előtt áll, szakértői prognózisok szerint a piac mérete 2020-ra elérheti a 100 milliárd dollárt, a felhasználók száma pedig az egymilliárd főt. A repülőgépipar és a légiközlekedés pedig a legdinamikusabban fejlődő iparágak közé tartoznak, így jelentős piaci potenciált látunk az AerinX technológiájában és a csapat által felhalmozott know-how-ban" - nyilatkozott Zsembery Levente, az X-Ventures kockázati tőkealap vezérigazgatója.

Az AerinX jelenleg számos nemzetközi iparági szereplővel folytat tárgyalásokat stratégiai szakmai együttműködések és a termék piaci bevezetése kapcsán. A cégnek már megvan első partnere is: folyamatban van a szerződés egy nemzetközi ügyfelekkel rendelkező, részben magyar repülőgépkarbantartó-vállalattal - akit egyelőre nem nevezhetnek meg.

A befektetést követően az első lépcsőben partnereikkel együttműködve működőképes, éles körülmények között használható, pilotképes terméket szeretnének előállítani. Erre használnák a 250 millió forint egy részét, a következő lépcsőben pedig újra tőkét vonnának be, ezt már a piacképes termék kifejlesztéséhez.


 
 
CC BY NC SA