Megnyílt a BME új startup inkubációs központja, a Z10

Impozáns panoráma várja azokat a startupokat, amelyek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új inkubációs központját választják. A duna-parti, tíz emeletes Z épületben átadott inkubátor egy nagyobb fejlesztés, a BME Science Park részét képezi.

Hétfőn adták át a BME duna-parti Z épület legfelső, 10. emeletén kialakított Z10 inkubációs központot. A durván 350 négyzetméteres területen 36 munkaállomás, interakciós tér, tárgyalók, és előadásokra, konferenciákra alkalmas terek és technikai háttér várják az ipari technológiákon és terméken dolgozó kezdő vállalkozásokat. A Z10 része lesz egy prototípus-műhely is.

Az első bérlők azok a startupok lesznek, amelyek első körös tőkejuttatásban részesültek a Felsőoktatási és Ipari Egyetemi Központ (FIEK) közreműködésével. A FIEK által indított startup verseny első és második körében 3-3 induló vállalkozás kapott 9 millió forint befektetést, harmadik körében 4-en kaptak 15-15 millió forintot, a nyertesek közül ketten már a második körös befektetés előtt állnak.

A megnyitón szó volt még a BME előtt álló, egy évtizedet is felölelő nagy fejlesztésről, a BME Science Campus létrehozásáról. Mivel a MOL olajipari társaság 2023-ra új székházba költözik a Lágymányosi-hídnál, a jelenlegi irodaház a Budafoki úton kiürül, ezt az épületet 2025 körül birtokba veheti az egyetem. A jelenleg lezárt V2-es tömböt és a Goldmann menzaként emlegetett épületet lebontják, helyére egy modern, zéró kibocsátású okosházat, a BME Innovációs és Fejlesztési Központot építik meg 2023-ig.

Az innovációs negyed célja a kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozó intézmények, szervezetek összefogása, a hálózatos együttműködés ösztönzése, a digitalizációs és az 5G technológia vizsgálata, a nagyvállalatok K+F-potenciáljának erősítése.


 
 
CC BY NC SA