Élethű vezetési élményt nyújt a Maximulator

Élethű vezetési élményt nyújtó mozgó vezetésszimulációs rendszert fejleszt a Maximulator nevű magyar startup cég. A cég szerint nagyságrendekkel olcsóbban lehet szimulátort építeni a külföldi riválisoknál.

A Maximulator csapata több év munkájával fejlesztett ki egy olyan vezetésszimulációs rendszert, amelyben az élethűséget a hatalmas, panorámaszerűen kivetített játéktér, a vezetés közben fellépő erőhatások illúzióját pedig egy dinamikusan mozgó ülésvezérlő-rendszer biztosítja.

Konyhás Krisztián, a projekt ötletgazdája elmondta: azt tervezik, hogy az ülést mozgató - jelenleg iparjogvédelmi eljárás tárgyát képező - mechanikát továbbfejlesztik, hogy a rendszer még reálisabban tudjon reagálni a virtuális térben zajló eseményekre. A jelenlegi prototípus a fejlesztés sokadik lépcsőfoka, amelyet már egy több főből álló, mérnökökkel kiegészített csapattal közösen alkotta meg.

Az első példányt még a szimulátorokért rajongó ötletgazda maga építette, többek között Lego-alkatrészek felhasználásával, hobbiból. Míg a szimulátor korábbi verzióját néhány százezer forintból össze lehetett állítani, a végleges használatra szánt változat több millió forintos költségvetéssel készült, mivel professzionális alkalmazásra szánják. A külföldön kapható, hasonló tudású, vagyis élethűen mozgó rendszerrel ellátott masinák ára tízmillió forinttól kezdődik.

Bár célként tűzték ki, hogy a kész szimulátor egy átlagos lakás ajtaján is könnyen beférjen, és egy kis szobában is felállítható legyen, a vállalkozás tagjai alapvetően nem a szimulátorok egyszerű gyártásában és végfelhasználóknak történő értékesítésében gondolkodnak. Ebből ugyanis előzetes kalkulációik szerint nem lehetne rentábilisan működtetni a vállalkozást, bár ha erre igény van, egyedi áron rendelésre is legyártanának egy-egy gépet - mondta Pallagi Ferenc, a társaság projektvezetője. Ehelyett abban látnak lehetőséget, hogy egy teljes szimulátoros hálózatot alakítsanak ki, ahol az autósport-játékok rajongói a valóságot a lehető legjobban megközelítő módon tudnak versengeni egymással. Hasonló klubok repülőgépszimulátorokkal már most is működnek Magyarországon.

A Maximulator csapata lehetőséget lát abban is, ha sikerül megállapodnia egy megfelelő befektetővel, akkor a külföldi piacra dolgozzon, ahol a partnerek által működtetett rendezvényhelyszíneket látná el a saját fejlesztésű berendezéseivel. A jelenleg kapható megoldások a magyar Maximulatornál sokkal drágábbak, így kevés embernek adatik meg a lehetőség, hogy otthonába ilyen gépeket vásároljon, de még ezek bérbeadása is komoly tőkét igényel. Mivel az induló cég csapata már elkészült a prototípussal, és jelenleg is befektetőket keres, jó esély van arra, hogy gépeivel klubokban, képzési központokban vagy vidámparkokban is találkozhassunk.


 
 
CC BY NC SA