Megszületett az államilag támogatott inkubátorok listája

A Nemzeti Innovációs Hivatal ma ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottság döntése értelmében az alábbi inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) címet az idei évben.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) mint az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat akkreditációs szervezete, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt ATI 2013 pályázat nyerteseit. A nemzetközi Bíráló Bizottság 2013. október 14-i döntése értelmében az alábbi technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték el az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) címet az idei évben:

  • ACME Labs Zrt.
  • Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt.
  • Digital Factory Zrt.
  • iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.

A kiválasztott négy inkubátornak Korányi László adta át az Akkreditációs Tanúsítványokat, aki az esemény keretében megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: ”Tekintettel a jelentős számú, kiemelkedően magas szakmai színvonalon benyújtott, támogatásra érdemes pályázatra, mind az NGM mind a NIH elkötelezett a program 2014-es folytatása mellett.”

A pályázat egyik célja volt, hogy az akkreditációt elnyerő inkubátorok jogosulttá váljanak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú - összesen 2,1 milliárd forintnyi forrású - pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre és a maximum 60 millió Ft-os „de minimis” támogatás elnyerésére.

A pályázat legfontosabb eleme, hogy az akkreditáció elnyerésével az inkubátorok jogosulttá válnak a saját kiválasztási folyamataikban sikerrel szereplő start-upoknak ajánlást adni, mely feltétel a pályázat II-IV. alprogramjaiban a támogatás elnyeréséhez. Az akkreditált inkubátorok alapfeladata, hogy mentorálással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal a kiválasztott induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsenek fel, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre és alkalmasak további kockázati tőkebefektetésekre.

Beadási határidőre összesen húsz pályázat érkezett, melyből 18 volt érvényes. A Bíráló Bizottság tagjai voltak nemzetközileg elismert szaktekintélyek is, úgymint Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója, Dr. Jari Romanainen, a finnországi Tekes technológiafejlesztési központ vezetőmunkatársa, korábbi igazgatója, valamint Árvai Péter, a Prezi.com társalapító-ügyvezetője. A Nemzetgazdasági Minisztériumot Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Konrád Tamás Zsolt, míg a NIH-et Korányi László megbízott elnök valamint Dr. Deák Csaba stratégiai elnökhelyettes képviselte.


 
 
CC BY NC SA