A LogMeIn (1.2 milliárd dollár) a legértékesebb magyar tech-cég

A World Startup Report összeállította a techcégek listáját országok szerint, és a becsült értékük alapján rangsorolta az 50 legjobban teljesítő országot. Magyarország a 24. helyet foglalja el ezen a listán, hazánk legértékesebb vállalkozása a LogMeIn.

A World Startup Report kutatásban 50 országot vizsgáltak a szakemberek, a statisztikák alapján 30 országból legalább egy rendelkezik olyan startup céggel, melynek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. Az amerikai és kínai cégek messze a legnagyobbak a kutatás szerint.

Az országok összesített listáját Amerika vezeti, ebben az országban az élen a Google áll, amelynek értéke 410 milliárd dollár. A második az Amazon, a harmadik pedig a Facebook, előbbi 187, utóbbi 183 milliárd értéket képvisel. A második helyezett Kína, ahol a listát a hamarosan tőzsdére lépő Alibaba vezeti, amelynek értéke 200 milliárd dollár. A nemzetközi összesítés harmadik helye azonban meglepetésre adhat okot, itt dél-afrikai Naspers médiacég áll 52.1 milliárd dollárral.

Igaz, mindig a legértékesebb cég számít a rangsorolásban, például a Dél-Afrikát követő Japánban a három cég, a Yahoo! Japan (36.9 milliárd dollár), a Line (28 milliárd dollár) és a Rakuten (23.4 milliárd dollár), vagy a rákövetkező dél-koreai cégek összértéke messze meghaladja a dél-afrikai cégekét.

A magyar startup-listán a dobogó legfelső fokán álló LogMeIn értéke 1,2 milliárd dollár (270 milliárd forint), ezt követi a második helyezett, a video-stream szolgáltató Ustream 150 millió dollárral (33 milliárd forint), a harmadik helyezett pedig az internetes prezentáció készítő Prezi 75 millió dollárral (16.5 milliárd forint).  

Magyarországot a régióból Csehország előzi meg, ott az AVG vírusirtó (1.4 milliárd dollár), a Seznam (1 milliárd dollár) és a Socialbakers (200 millió dollár) a legértékesebb, összértékük tehát jócskán meghaladja a magyar top 3-at. Utánunk Dánia következik a Unityvel (1 milliárd dollár), a Tradeshift (300 millió dollár) és a Trustpilot (125 millió dollár) révén, ezek összértéke pontosan megegyezik a magyar cégek összértékével.

Created with Highcharts 4.0.3 Harmadik Második Első United States China South Africa Japan South Korea Russia Israel Britain Sweden Germany Argentina Canada Australia Finland New Zealand Ireland Brazil France Italy Estonia India Spain Czech Republic Hungary Denmark Poland Singapore Slovenia Turkey Vietnam Taiwan Malaysia Netherlands Belgium Ukraine Thailand Iran Lithuania Colombia Indonesia Kenya Philippines Latvia Chile Costa Rica Kuwait Peru Algeria Kosovo Ethiopia 100k 1m 10m 100m 1bn 10bn 100bn 1trn New Zealand Third company: Trade Me Value: $465m

Forrás: Economist


 
 
CC BY NC SA