HitchHyper: városi autóstoppos alkalmazás indult Budapesten

Négy MOME-hallgató álmodta meg a szeptember 15-től letölthető és használható a HitchHyper mobil alkalmazást, amely a nagyvárosi közlekedésre optimalizált autómegosztó mozgalmat támogat. A projekt fő célja az autók kihasználtságának növelése.

HitchHyper egy városi autómegosztó rendszer, ami a sofőrök és gyalogosok valós idejű összekötésével növelné az autók kihasználtságát, optimalizálva ezzel a nagyvárosi és elővárosi közlekedést. Nagyban különbözik a korábban már megismert telekocsi koncepciójától, mivel a GPS-alapú rendszer elsősorban a rövid utakra használható, valós idejű reakciókon alapszik. Az eddigi több napos egyeztetést pár perces várakozás váltja fel egy-egy út lebonyolítása előtt.

Az applikáció használata mind gyalogosként, mind pedig autósként egyszerű. Gyalogosként miután elindítottuk az applikációt, az okostelefonba épített GPS érzékeli a helyzetünket. Ezután megadjuk az úticélt, ami alapján kapunk egy optimális útvonalat. Autósként az alkalmazás indítását követően szintén elkészül az útvonalunk. A leendő utasok így azonnal látják, kik tudnák elvinni őket egy szakaszon és küldhetnek nekik egy felkérést. Az utazás végével a felhasználók értékelik egymást, majd kijelentkeznek.

Fontos megjegyezni, hogy a HitchHyper nem egy alternatív taxi szolgáltatás, az utasok az autós útvonalán haladnak, csak addig utaznak együtt, amíg ez egyik félnek sem okoz jelentős kitérőt az eredeti célhoz képest. A projekt fő célja a város élhetőségének javítása és a környezeti terhelés csökkentése, ezért nincs is pénzforgalom az autósok és a stopposok között.

A HitchHyper tesztidőszaka szeptember 15-től indul, az alkalmazás ingyenesen letölthető a Androidos közönség számára a Google Play áruházból. A tesztidőszak eredményei 2014. október 7-én, a Design Héten mutatják be.

A HitchHyper alapötlete négy MOME formatervező hallgatótól származik, amelyel 2013-ban megnyerték az IBM és a Climate-KIC által szervezett „Kötetlen pálya – utak az okos városba” pályázatát. A csapat kisebb változások után, az ötlet továbbfejlesztésével nyerte meg a Design Terminál „Smart City Lab” pályázatának a közlekedési kategóriáját is, most pedig a valós indulás küszöbére jutottak.

A HitchHyper inkubációját a MyCo Incubation végzi és szorosan együttműködik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösséggel, a Climate-KIC-kel. A projekt sikerét mutatja, hogy a HitchHyper képviseli Magyarországot a 2014. októberében megrendezésre kerülő Innovation Festival-on Valenciában, mint a legjobb magyar cleantech startup.


 
 
CC BY NC SA