Sikeres exit a Széchenyi Tőkealapnál a Mobilengine befektetésből

A Széchenyi Tőkealap sikeresen zárta befektetését, tulajdonrészét a Mobilengine-ben az elvárt hozamszint feletti árfolyamon tudta értékesíteni. A portfólió-társaság, illetve annak alapítói a korábbi terveknek megfelelően kivásárolták az SZTA részesedését.

Sikeresen lezárta befektetését a Széchenyi Tőkealap (SZTA) a miskolci székhelyű Mobilengine cégben. Az alap a részesedését az általánosan elvárt, éves 10-12 százalék hozamszint feletti árfolyamon tudta értékesíteni, pontosabb adatokat üzleti titokra hivatkozva nem közöltek.

Az alap 2012-ben 116 millió forintot fektetett a Mobile Engine Kft.-be, hogy a társaságot a nemzetközi terjeszkedésben segítse, s ezzel 24,9 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban. A Valor Capital Kockázati Tőkealap-kezelő 740 millió forint befektetését követően a cég alapítói most kivásárolták az SZTA részesedését.

„Cégalapítóként megvolt a lehetőség arra, hogy az Alapot bármikor kivásároljuk, illetve a hitelt visszafizessük, előre meghatározott feltételek mentén. Amikor úgy láttuk, hogy elérkezett az idő a további nemzetközi terjeszkedésre, akkor az újabb körös tőkebevonás előtt kivásároltuk az SZTA-t, valamint visszafizettük az SZTA kölcsönét.”- mondta el Dálnoki Ádám, a Mobilengine ügyvezetője.

A  Mobilengine olyan megoldást kínál, amely segíti a nagyvállalatok komplex mobil munkafolyamatának menedzselését, a fejlesztés bárhol alkalmazható. E területen robbanásszerű növekedés történt az elmúlt két évben, miközben a cég fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan erősödött és teret hódított Nyugat-Európában és Európán kívül is.

A Széchenyi Tőkealap befektetői szerepvállalása a vállalkozásnál tervezetten azt az időtávot ölelte fel, amíg  a társaság nemzetközi terjeszkedésben elindul és megveti a lábát a külföldi piacokon, továbbá az első, jelentős bevételt hozó nemzetközi ügyfeleit megszerzi. Az exitkor visszakapott befektetés hozammal növelt összegét, amennyiben erre megfelelő befektetési lehetőség kínálkozik, az SZTA akár újra ki is helyezheti, hiszen 2015 végéig még erre is lehetősége van.

Az SZTA 14 milliárd forint forrásának 85 százaléka az Európai Uniótól származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az alap 2014 júliusáig összesen 5 milliárd forint összegben helyezett ki tőkét, s ezzel több mint 45 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez járult hozzá.


 
 
CC BY NC SA