Jól startolt a Tago karperec, egy nap alatt érte el a 10 milliót

A Tago Arc névre keresztelt e-ink karperec mintája tetszés szerint változtatható egy mobiltelefon segítségével. Szerda este elindult az Indiegogo kampány, ami látványos sikernek bizonyult: 24 órán belül összejött a pénzt az e-ink karperec sorozatgyártására.

A hordható technológiai termékek az okosóráktól a fitneszkarkötőkig már a tavalyi expókon megmutatták, hogy mekkora potenciál rejlik az úgynevezett "wearables" termékek piacán, amelyeknek felfutása vélhetően az idei évben várható. Jól mutatja az érdeklődés mértékét, hogy közösségi finanszírozással 24 órán belül összejött a pénzt a magyar fejlesztésű e-ink karperec sorozatgyártására.

A Tago Arc e-ink karperec viselője kedve szerint változtathatja a csuklóját körülvevő képernyőn megjelenő képet, mintát. Az e-ink karperec mintája úgy variálható egy mobiltelefon segítségével, hogy se gomb, se vezeték nem szükséges hozzá. Egyszerűen, NFC technológiával lehet feltülteni a mintát az ékszerre, ami az e-könyvekből ismert e-ink technológiával jeleníti meg azt. A terméknek ráadásul töltésre sincs szüksége, a váltáshoz szükséges energiát szintén a telefontól kapja.

Az alapítók érezték, hogy minél gyorsabban el kell indítaniuk a közösségi finanszírozási kampányt, annál is inkább, mert egy utolsó pillanatban megjelenő konkurens termék, a Looksee veszélyeztette a projekt sikerét. Az eredeti elképzelésekkel szemben a Kickstarter helyett az Indiegogo lett a közösségi finanszírozás helyszíne, mivel a Kickstarter-en csak olyan kampány indítható, ami már működőképes prototípust tud felmutatni. A Tago Arc akkor még nem volt ezen a szinten - azóta már kész a prototípus -, azonban nem akartak még egy-két hetet ezzel elveszíteni a konkurens miatt.

A Looksee első ránézésre szinte minden elemében megegyezik a tago arc koncepciójával. Az egyik, de annál lényegesebb különbség az, hogy a Looksee Bluetooth alapú, ami miatt a karperecet tölteni kell, ellentétben a Tago Arc-kal, aminek erre nincs szüksége. A Bluetooth alkalmazása azonban megengedi, hogy akár egy iPhone-nal is használni lehessen.

A Tago Arc csupán az első, megvalósulásra váró termék a L!BER8 Technology boszorkánykonyhájából. A startup az egyedülálló töltésnélküli technológiát további eszközökben – pl. digitális képkeretben, konferencia badgeken (belépőkön), vagy kórházi beteglapokon – is alkalmazni kívánja.


 
 
CC BY NC SA