Velotrack: tavasztól elérhető a biciklis nyomkövető rendszer

A Velotrack valós idejű nyomkövető megoldást kínál a kerékpáros társadalomnak, amely nemcsak a közösen túrázó családoknak és barátoknak ad plusz információkat, de a kerékpár nyomkövetésével az esetleges lopások felderítésében is segíthet a hatóságoknak.

Hiába jelentettek a gyakori biciklilopások régóta komoly problémát - míg az autókhoz már számos nyomkövető szolgáltatás működik, addig kerékpárokra optimalizált verzió eddig nem volt a piacon. Ezen változtatna a Velotrack rendszer, ami kimondottan bringásoknak kínál valós idejű nyomkövető megoldást.

A rendszer alapja egy vázába épített adó, ami GPS koordinátákat küld egy központi szervernek. Ehhez kapcsolódik a felhasználó okostelefonján megjelenő mobil alkalmazás. A biciklis "fekete doboz" véglegesen kerül beépítésre, így nem eltávolítható.

„A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátái alapján egy mobilapplikációval a tulajdonos vagy ismerősei – vagy a jövőben a hatóságok – valós időben nyomon követhetik, hogy a kétkerekű merre jár, lopás esetén könnyen azonosítható a bicikli holléte” - mondta Antal Csaba, üzletfejlesztési igazgató.

A Velotrack három funkcióval bír. Egyrészt virtuálisan egy logikai lakatot helyezhetünk a kerékpárra, amikor azt "leparkoltuk". A beépített giroszkóp jelzést küld, ha elmozdítják a kerékpárt. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat bekapcsolásakor arról is kaphatunk információt és figyelmeztetést, mennyire biztonságos a környék, például az elmúlt időszakban történt-e bicikli lopás. A Velotrack akkumulátora egy hetet bír, de elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok esetén ez az időtartam növelhető.

A Velotrack árába az eszköz ára és a szolgáltatás 1 éves havidíja lesz beépítve. Egy év használat után pedig a kerékpár tulajdonos dönthet arról, hogy várhatóan havonta egy hamburger áráért igényt tart-e a Velotrack-re. A vállalat tervei szerint a hazai és a külföldi piacon egyaránt, mind üzleti, mind magánfelhasználók számára elérhetővé kívánják tenni a szolgáltatást.

A Velotrack nemrég jutott 98 milliós befektetéshez az állami tulajdonú Széchenyi Tőkealaptól. Az összeget a tulajdonosok a szolgáltatás alapját képező nyomkövető eszköz gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketing költségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használják majd fel.


 
 
CC BY NC SA